Морска разходка из Созополския залив

27 септември 2017

Старият град на Созопол е разположен на малкия полуостров Скамний, вдаден между Созополския залив и залива Коренята. Скамний е свързан чрез изкуствен насип и вълнолом с остров Свети Кирик, разположен на 250 метра северозападно от Созопол на площ от 80 декара.

sozi1

Предполага се, че на острова се е намирало известното в древността светилище на Аполон. А днес от там ни гледа безжизнената сграда на бившето Военноморско училище, чийто стоеж започва през 1924 г. Първоначално училището е имало статута на рибарско за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море. Същинската идея обаче била малко по-друга. По силата на Ньойския договор България нямала право на военноморско училище и затова кадрите от Варна се местели в Созопол.

Свети Йоан пък е най-големият от петте острова в българските териториални води на Черно море.

sozi2

На острова има сонарен фар, който насочва плавателните съдове към Бургаския залив. Открито е древно тракийско светилище от VII в. пр. Хр. През ранното средновековие тук е бил построен голям манастир, който през 1308 г. получава статут на царски. В средата на XV в. манастирът е разрушен, а само след няколко години отново е възстановен. През 1629 година османците го унищожават отново, за да не послужи като убежище на пиратите, върлуващи във водите на Черно море.

sozi3

До острова няма организирани туристически посещения. Той обаче е достъпен за туристи. До него може да се стигне с лодка от созополското пристанище. Островът е резерват и дом и на над 70 вида птици, както и най-голямата колония в България на сребриста чайка.

Репортер: Калина Станева
Оператор: Антон Хариев
Постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)