морските фарове

Морските фарове също си имат ден

18 август 2020

Морските фарове също си имат ден. Това е 18 август, когато се отбелязва Международния ден, посветен на тях. За първи път той е отбелязан в Шотландия през 1994 г. Целта на инициативата е да се даде възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.

Морският фар е съоръжение под формата на кула, което излъчва силна светлина, за да насочва морските съдове при тяхното плаване. Обикновено се изгражда по крайбрежието на големи водни басейни. Морските фарове се използват за сигнализация за опасни области от сушата, скали на неочаквани места, както и за безопасно навлизане на кораби в пристанищата.

С напредъка на навигационната техника, фаровете остават на заден план. Работещите фарове по света не превишават 1 500 и те служат основно за туристическа атракция.

Най-старият фар на българския бряг е този на нос Шабла. Той е с височина 32 метра и е най-високият на българска територия. В сегашния си вид фарът съществува от 1856 г., когато е възстановен на мястото на по-старо навигационно съоръжение. Предполага се, че на същото място е функционирало такова още през античността.

Вижте още: Валери Петров – „Песничка за пазачите на фара“

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)