Южен-поток1

Москва връща „Южен поток“ до седмици

11 януари 2016

Москва връща проекта „Южен поток“. За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, съобщава „Стандарт“. В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: „Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!“

Според експерти, работата по газопровода „Южен поток“ ще бъде подновена до няколко седмици.  Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта. Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Първо Анкара цяла година лази по нервите на Москва с опити да извие ръцете на „Газпром“ с по-високи отстъпки за доставките на газ за Турция – нещо, което руснаците никога и на никого не са позволявали. Второ, Анкара буквално си направи сепуко, като свали Су-24 на чужда територия.  

Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва – проектът „Силата на Сибир“. В последния работен ден на миналата година „Газпром“ отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на „Силата на Сибир“.

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта „Южен поток“ е навременна и икономически целесъобразна. Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двата ни черноморски порта.

Реанимираният проект „Южен поток“ ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати. Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център „Балкан“ край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът „Южен поток“ ще се реализира. /БЛИЦ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)