2201_2lmyd

Москва отпраща британски дипломати в отговор действията на Лондон

15 март 2018

Москва ще отпрати британски дипломати в отговор на аналогичните мерки на Лондон, е заявил за Риа Новости Сергей Лавров.

Oфициалнияt представител на руското Външно министерство Мария Захарова, заяви, че Русия се е надявала на диалог с Лондон „по делото Скрипал„, но на нейните опити не е отговорено. Тя отбеляза, че ответните мерки на Русия са в стадий на разрабоотка, и че те ще бъдат приети в най- близко време.

Захаравa нарича действията на Лондон „информационно- политическо шоу„, а обвиненията за участието на Русия в отравянето на бившия офицер на руските разузнавателни служби – „абсолютно нелепи„.

Случаят Скрипал

Бвшия офицер на руските служби Сергей Скрипал получава убежище във Великобритания след размяна на обвинявани в шпионаж между Москва и Вашингтон през 2010 г.

На 4 ти март Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха намерени в безсъзнание в град Солсбъри, Великобритания. По данни на британската полиция, те са били отровени с нервно -паралитичното вещество „Новичок“, произведено в Русия.

Москва отхвърли каквото и да е участие в отравянето, а Лавров нарече обвиненията „пълна глупост„. Той подчерта, че Русия е пожелала да получи достъп до материалите на разследването, но Лондон е отказал.

По- късно премиер министъра на Великобритания Тереза Мей обвини Русия в участие в отравянето и огласи редица мерки срещу Москва. Лондон отпраща 23 руски дипломата, преустановява всички контакти с Русия на високо равнище, и дори оттегли поканата за посещение към Сергей Лавров във Великобритания.

 

РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)