156874003030

Москов ще спасява закъсали болници

14 юли 2015

Здравното министерство ще направи индивидуални оздравителни планове за всички болници, които харчат повече, отколкото получават. От доклад на ведомството става ясно, че такива са 44 от общо 63 болници с над 50% държавно участие. Всяка от тях може да бъде обявена в несъстоятелност. Достатъчно е само някой от кредиторите (фармацевтични компании, строителни фирми и др.) да поиска това.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков разкри, че не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на обособени части. Една от стъпките вече е направена, пише „Преса“.

На 1 юли Министерският съвет разреши продажбата на части от плевенската „Д-р Георги Странски“ и на пловдивската „Свети Георги“, които не се ползват за медицинска дейност. Сливането на администрациите на девет лечебници в карето на бившата Медицинска академия, както и създаването на бъдещия консорциум „Обединени бургаски болници“ също са опит за оптимизиране на харчовете в сектора.

С оздравителни планове загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на три-четири години„, прогнозира заместник-министър Пенков. Той предлага да се въведе т.нар. пакетно финансиране. Това означава, че за три месеца например всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за определен пакет услуги.

Днес на извънредно заседание депутатите ще гласуват на първо четене спорните промени в закона за лечебните заведения. Очаква се по време на дебатите народните представители да отхвърлят текста за приватизация на болниците, който д-р Москов обеща да оттегли. /БГНЕС

снимка: vestnikataka.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)