Torre-de-Londres

Мрачните тайни на Лондонската кула

18 октомври 2016

В продължение на почти 1000 години Лондонската кула е смущаваща крепост на река Темза. Първоначално замислена като замък за Уилям Завоевателя през 1078 г., тя едва ли е уютен дворец като Бъкингамския или Кенсингтън. В следващите векове каменна стена е издигната около нея, а по-късно и ров. Допълнителните стени и поредица от кули около комплекса го превръщат в почти непробиваема твърдина през 1350 г.

По време на династията Тюдор Лондонската кула натрупва прословутата си репутация като място за мъчения. Тогава тя функционира като държавен затвор, който дори е обитаван от Хенри VIII и две от шестте му жени (Ан Болейн и Катрин Хауърд). Това е и мястото, на което конспираторът Гай Фокс е измъчван и екзекутиран.

tower4

Смята се, че именно в Лондонската кула херцогът на Глостър, по-известен като Ричард III, държи в плен и убива племенниците му – 12-годишния принц Едуард и по-малкия му брат – 9-годишният Ричард. Скелети, които са намерени под стълбище в кулата през 1600-те години, се смята, че са на двете млади кралски особи.

Всъщност, само 22 екзекуции са се състояли в Лондонската кула, но кървавата й репутация се запазва и до днес. В наши дни посетителите на британската столица се стичат тук на тълпи, за да видят кралските бижута и античните брони. Кралското съкровище не е единственото нещо, скрито в Лондонската кула.

dsc02455

Вижте още изненадващи факти и добре пазените тайни на тази британска забележителност:

Кулата на Лондон служи за монетен двор
За 500 години, стартирайки от 1279 г., в Лондонската кула се секат монетите на страната. До 1663. те са сечени на ръка. Тя пази съкровище за 32 млрд. долара Ослепителните Кралски бижута – безценна колекция от исторически церемониални предмети, се съхраняват в кулата от 17 век. Сред най-ценните предмети е Звездата на Африка – диамант на стойност 400 млн. долара, както и Imperial Crown – тя се намира в бронирана стъклена витрина, а върху нея са с гравирани точно 2868 диаманти, 273 перли, 17 сапфири, 11 смарагди и 5 рубини.

1567934619_4a5de63298

Кулата е била и зоологическа градина
Преди да се превърне в затвор, в кулата е разположена зоологическа градина за екзотични животни. Основана от крал Джон като царска менажерия през 1210 г., колекцията й включва лъвове, щрауси, слонове, а дори и полярна мечка от Антарктида. Предполага се, че тя ловува риба в река Темза.

Един от най-необичайните обитатели на Лондонската кула е магьосник
Един от по-необичайни обитатели на кулата е кръчмар от Бристол на име Хю Дрейпър. През 1500 г. властите го задържат за най-тежкото престъпление: магьосничество. Доказателство за окултните му практики все още може да се види в Salt Tower, където Дрейпър е оставил загадъчна астрологична сфера, белязана с дванадесетте зодиакални знаци, изписана върху каменната стена на килията му.

Кулата не е видяла толкова смърт, колкото се смята
Въпреки всички скандални истории за мъчения, само 22 души са действително екзекутирани в кулата. Йозеф Якобс, смятан за немски шпионин, е последният от тях. Той е убит чрез разстрел на 15 август 1941 г.

Tower of London3

Гарваните са пазители на кулата
Чарлз II настоява, че пребиваващите в кулата гарвани – шест на брой плюс един резервен, трябва да бъдат защитени. Той смята, че ако те си отидат, ще падне не само кулата, но и кралството. Може би повече от уважение към традицията, гарваните са настанени и обгрижвани и до днес. Те се хранят със сурово месо и напоените с кръв бисквити всеки ден.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)