3

Музей на бъдещето ще отвори врати в Дубай догодина

11 юни 2019

Шофиращите по Шейх Зайед Роуд, най-голямата магистрала в Дубай, вече са забелязали нова сграда, която прилича на гигантско око, издигащо се до емблематичните кули Емирейтс.
„Окото“ е най-новото проявление на амбицията на емирството да изумява с дизайн.
Всъщност, това е сградата на Музея на бъдещето -  облечен в неръждаема стомана, украсен с арабска калиграфия.

Още по темата: Дубай представи обществения транспорт на бъдещето – безпилотни капсули (видео)

 

Дизайнът вече е печелил награди, въпреки че музеят ще отвори чак следващата година.
Музеят има за цел да служи като база за проучване на най-големите предизвикателства и технологии, които ще оформят бъдещето, от изменението на климата до медицински пробиви.
Той е инициатива на Фондация „Бъдеще Дубай“ (Dubai Future Foundation), ръководена от дубайския владетел шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който има мандат да направи града „център за иновации и тестове на нови технологии“.
Музеят на бъдещето за първи път стартира като поредица от временни програми за ускоряване на ролята на технологиите в области като здравеопазването, изменението на климата и продоволствената сигурност. Постоянната институция ще обхване подобни теми по-задълбочено.

Шон Кила, ръководител на архитектурната фирма Killa Design, казва, че техническите изисквания на музея превърнали този проект в „най-амбициозния“, по който е работил.

Фирмата използва усъвършенствани инструменти за моделиране, за да планира уникалната, извита структура, съставена от хиляди стоманени триъгълници. Те използват 3D принтери за производството на панелите от стомана и фибростъкло по фасадата. Тя е и екологична.

„Цялата фасадна система е обединена, което означава конструкцията, прозорците, изолацията и хидроизолацията са цяла система“, казва той. – Това никога не е правено“.

Кила смята, че музеят има потенциала да „се превърне в една световните икони“ и че използваните тук пионерски методи биха могли да намерят по-широко приложение.
Откриването е предвидено за догодина, когато страната ще е домакин на световното изложение Дубай Експо 2020.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)