yves-saint-laurent-museum-marrakesh-morocco-mYSLm-dtudio-KO-designboom-01

Музей на Ив Сен Лоран ще отвори врати в Маракеш

20 май 2016

Посветен на творчеството на френския моден дизайнер, новият Музей  Ив Сен Лоран ще отвори врати през есента на 2017 г. в Маракеш. Историята е известна – Великият маестро е инспириран за своя старт в модата именно от Розория град на прага на пустинята/вижте разказа от пътешествието на In LIFE  в Маракеш/. Той е обожавал това място и именно тук се ражда парфюмът Опиум, с който Ив Сен Лоран стартира кариерата си в модата. Следват велики колекции, превърнали се в нарицателно за стил и изисканост, в част от историята на световната мода – отново вдъхновени от мистичен Маракеш. Великият маестро на модата завинаги свързва името си с това на Маракеш и никак не е случайно, че точно тук ще се издига музей в негова чест.

yves-saint-laurent-museum-marrakesh-morocco-mYSLm-dtudio-KO-designboom-X

Фондация Пиер Берже – Ив ще представи  впечатляваща колекция на  Сен Лоран, която се състои от 5000 броя дрехи, 15000 аксесоари висша мода, както и десетки хиляди скици и разнообразни обекти. В момента те са архивирани в Париж и очакват да полетят към мястото, вдъхновило тяхното създаване.

yves-saint-laurent-museum-marrakesh-morocco-mYSLm-dtudio-KO-designboom-02

Сградата е проектирана от френското архитектурно студио KO, представлявано от  Оливие Марти и Карл Фурние. Музеят ще бъде изграден  в непосредствена близост до градините Мажорел. Това е приказната екзотична градина към къщата, в която е живял Ив Сен Лоран, която днес е отворена за посещение. Всеки, попаднал в Розовия град неизменно „потъва“ в Мажорел – истинска пустинна перла, мистика и неповторими усещания.

OKTOBER-2011-617-880x582

OKTOBER-2011-833-880x582

Новата структура на музея ще обхваща над 4000 квадратни метра и освен постоянна изложбена площ, ще включва още салон за перформанси на оригинална сценография, книжарница, ресторант с тераса и изследователска библиотека с над  5000 книги. Екстериорът на музея е определено впечетляващ. Сградата се състои от кубични форми, украсени с тухли в задължителния пясъчно-розов цвят. Структурата на керамиката създава един модел, наподобяващ нишки от материя. Общото усещане на сградата е за един светлинен, кадифен и нежен проект. Изградена от теракот, бетон и каменни фрагменти, сградата ще бъде богато украсена от богати на форма и цвят марокански мозайки. Мозайките на Маракеш са световно известни и също са част от вдъхновението на Ив Сен Лоран в годините.

OKTOBER-2011-931-880x582

OKTOBER-2011-885-880x582

OKTOBER-2011-769-880x582

Сливане с мистиката и хармонията на Розория град на прага на пустинята…
И поклон пред таланта на Великия маестро Ив Сен Лоран. В очакване…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)