Музей на илюзиите отвори врати в София

10 януари 2020

София се сдоби с един от най-нестандартните си музеи. Преди броени дни, в столицата врати отвори Музеят на илюзиите. Както вероятно сте се досетили и от самото заглавие, в него посетителите загубват представа за реалността и се потапят в света на магията.

За разлика от конвенционалните, в които експонатите не се пипат и се пази тишина, това увлекателно и изпълнено с преживявания място е точно на обратния принцип – ентусиастите могат да докоснат и разгледат абсолютно всички предмети, както и да се снимат навсякъде в пространството.

Музей на илюзиите

„Музеят на илюзиите в София е част от европейска група музеи, която е основана в Литва. Състои се от илюзии, които са свързани с оптически измами и възприемане на перспективите. Цели да представи един по-богат и по-качествен метод на обучение по забавен начин“ разказа пред БНР Виолета Попова от мениджърския екип.

Музеят е разделен на няколко зали: историческа зала с различни картини, зала с оптически илюзии, стая с фосфорен тапет, в която хората могат да рисуват със светлина или да оставят отпечатъка на сянката си върху стената.

Музей на илюзиите

„Обикновено най-голям интерес предизвикват илюзиите, които са създадени на базата на абсолютното изкривяване – нещо, което е коренно различно от начина, по който хората са свикнали да се възприемат. Примерно, много високи едри мъже като застанат на илюзията със стола и ги снимаме, стават като джуджета.

Това звучи смешно, нелепо, бутафорно, но всъщност предизвиква у тях много чиста емоция на детска радост, което е един целен ефект. Още една, разчупваща въображението илюзия, е обърната стая. Тя, както и останалите 50 експоната, привличат и малки, и големи,“ обясни тя.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)