Музеят за история на София – съкровищницата на нашата столица

29 септември 2017

Музеят за история на София празнува две години от откриването на постоянната експозиция в сградата на бившата Минерална баня в  София. 

По предложение на столичния кмет Владимир Вазов през 1928 година е взето решение за основаване на градски музей. Първата му постоянна експозиция е открита в сградата на площад „Бански“ 3 на 1. 12. 1941 г. Сградата е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война. Музеят, макар и след това без своя сграда и музейна експозиционна площ в продължение на десетилетия, както и да води възложената му от общината дейност по проучване и съхраняване на историческите ценности. В ранния си период музеят изпълнява също и функциите на градска библиотека и архив.  От музея се отделят като самостоятелни учреждения градската художествена галерия, библиотеката и архивът от 1952 г. На основата на музея се създава Общинско предприятие „Стара София“ със Софийски исторически музей през 1998 г., което по-късно е е преобразувано в Общински културен институт Музей за история на София през месец юни 2012 година.  Музеят разполага с над 120 хил. движими културни ценности, като най-ранните са  от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в квартал „Слатина“. Към музея има и специализирана научна библиотека с около 12 0000 единици, като сред най-старите е ръкопис от 1820 г. и първата печатна книга от 1714 година.

С решение на Столичния общински съвет от 1998 година Централната минерална баня се преустройва в  музей на София. Официално музеят отваря врати на 17, 09. 2015 г. В края на 2016 г. Музеят за история на София получава по-висок статут и е реорганизиран в Регионален исторически музей – София.

репортер: Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
постпродукция : Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)