Музеят за история на София – съкровищницата на нашата столица

17 септември 2019

Музеят за история на София вече повече от три години радва столичани като една от големите исторически гордости на града. 

По предложение на столичния кмет Владимир Вазов през 1928 година е взето решение за основаване на градски музей. Първата му постоянна експозиция е открита в сградата на площад „Бански“ 3 на 1. 12. 1941 г. Сградата е разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война.

Музей за история на София - градската Баня

Музеят, макар и след това без своя сграда и музейна експозиционна площ в продължение на десетилетия, както и да води възложената му от общината дейност по проучване и съхраняване на историческите ценности. В ранния си период музеят изпълнява също и функциите на градска библиотека и архив.  От музея се отделят като самостоятелни учреждения градската художествена галерия, библиотеката и архивът от 1952 г.

Музей за история на София - градската Баня

На основата на музея се създава Общинско предприятие „Стара София“ със Софийски исторически музей през 1998 г., което по-късно е е преобразувано в Общински културен институт Музей за история на София през месец юни 2012 година.  Музеят разполага с над 120 хил. движими културни ценности, като най-ранните са  от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в квартал „Слатина“. Към музея има и специализирана научна библиотека с около 12 0000 единици, като сред най-старите е ръкопис от 1820 г. и първата печатна книга от 1714 година.

Музей за история на София - градската Баня

С решение на Столичния общински съвет от 1998 година Централната минерална баня се преустройва в  музей на София. Официално музеят отваря врати на 17, 09. 2015 г. В края на 2016 г. Музеят за история на София получава по-висок статут и е реорганизиран в Регионален исторически музей – София.

репортер: Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
постпродукция : Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)