Единственият Музей на глобуси

Единственият Музей на глобуси

18 януари 2016

Дали сте попадали в Музей на глобусите?  Звучи рядко, дори уникално, нали? Та той е един едниствен в света! Сега ви предлагаме една разходкап в единствения и уникалния, сред кръгове, съзвездия и история на науката  - този във Виена.

IMGP7126

Музеят на Globe (на немски: Globenmuseum), е подреден в Двореца Молард, който е  част от Австрийската национална библиотека. Той е открит през 1956 г., и в него са експонирани триизмерни модели на Земята и на други небесни тела. Изобщо на всички представители на познатата сферична небесна общност!

IMGP7080

IMGP7079

Виенската Библиотека – една от най-красивите и старинните в света, от години събира екземпляри на небесните тела и  различни глобуси. И това е стартирало в 19-ти век. Глобусите  в тази колекция са придобити или като покупка или като подарък (например, Vincenzo Coronelli създава два глобуса на земното кълбо специално за император Леополд I, властвал в периода 1658-1705, с гравиран портрет на императора и надпис).

IMGP7088

IMGP7077

IMGP7094

IMGP7096

IMGP7127

През 1921 г., географът Юген Оберхумер прави опис на колекцията от императорски глобуси и намера много от тях, с различни размери  из дворцовите зали. През 1922 г. тези глобуси са били прехвърлени за съхранение в Националната библиотека, където от 1948 тук вече има 28 глобуси.В годишния доклад на директора на колекцията през 1948 г., е отбелязано, че глобуси са едни от най-рядко използваните елементи за колекциониране  и е добре да бъдат събрани на едно място.  Голям принос за създаването на Музея на глобусите има виенският колекционер на географските помагала Роберт Хаард. Той събирал старинни глобуси и карти с идеята да направи музей, в който да изложи ценните експонати. След края на Втората световна война той намира и съмишленици за делото си в лицето на известни специалисти по география. Така Роберт Хаард открива изложба на глобуси и карти в апартамента си във Виена. Освен това успява да се сдобие и с много ценни експонати от частни колекции, като с най-висока стойност бил единственият оцелял модел, направен от Райнер Фрисиус. Неговата колекция непрекъснато се обогатявала благодарение на заеми, които му отпускали обществени институции. За разширяването на сбирката му помагало и образователното министерство, оценявайки голямото значение на делото на Хаард. В края на 1953 г. било решено колекцията да бъде поверена на Австрийската национална библиотека. 

IMGP7108

IMGP7104

През 1956 г. в Националната библиотека открива музей Globe с общо 63 експоната. Създава и фондация, чиято основна цел е да колекционира и събира глобуси от цял свят. Стотици изследователи и филантропи се присъединяват. Ето така днес имаме Музеят на глобусите във Виена, който представя на всички нас повече от 680 глобуса!

IMGP7084

Музеят първоначално се помещава в зала на двореца  Хофбург, а в последствие за него е отреден специален дворец, част от ансамбъла. През първите 30 години на музея, колекцията е нараснал до 245 експоната чрез покупка, подарък и обмен с други музеи. През  1996 г. музеят  имал 360 експоната. Днес те вече са 686 !
В момента има  686 земни и небесни глобуси в колекцията. По-голямата част от тях  се датират от преди 1850.

IMGP7072

Най-старият елемент в колекцията е земното кълбо на Gemma Frisius от  1536г.  Акценти са глобусите на Vincenzo Coronelli (110 см в диаметър) и чифт глобуси от Gerard Mercator от 1541 и 1551.  Допълнителни предмети в колекцията включват зодиакални  сфери, планетарни глобуси, астрономически инструменти  в които глобуса представлява компонент.

IMGP7112

IMGP7115

IMGP7120

Особен интерес събуждат и глобусите на други планети. Колекцията глобуси на Луната са най-много след тези на Земята. Има, също така, и глобуси на Марс, Венера, Меркурий и други планети.
Единственият Музей на глобусите е една от най-посещаваните музейни сбирки във Виена, при това с пълно основание. Все пак е уникат!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)