Музеят Прадо

Музеят „Прадо“ на 200 години

27 ноември 2018

Музеят „Прадо“ – най-голямата галерия в Испания, започна честванията на своята 200-годишнина с изложба, представяща някои от най-известните художници в света.

Музеят Прадо

Специалната експозиция „Музеят „Прадо“ 1819 – 2019. Паметно място“ представя 169 оригинални творби от художници като Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Едуардо Аройо, Пабло Пикасо. Тя ще приема посетители до 10 март догодина, но честванията на 200-годишнината ще продължат в цяла Испания през 2019 г. с изложби и конференции в повече от 30 града.

Музеят Прадо

Испанският крал Фелипе участва в церемонията за откриването на изложбата в испанската столица, като в речта си нарече „Прадо“ „монументален символ на креативността“, предаде ДПА. Изложбата представя и творби, дадени назаем от Лувъра и лондонската галерия „Тейт“.

Музеят Прадо

Иначе самият музей „Прадо“ е открит на 19 ноември 1819 година и до днес притежава повече от 8600 картини и около 700 скулптури. Ако се доверим на цифрите пък, те са повече от показателни за интереса към него – само за миналата година е посетен от 2,8 милиона души.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)