musicautor

Музикаутор регистрира най-високите приходи в историята си

24 февруари 2016

През 2015 г. Музикаутор събра авторски възнаграждения за ползване на музика в размер на 7 459 048 лв. С това дружеството за колективно управление на права отбелязва най-високите приходи в историята си, с ръст от 48,95% спрямо 2014 г. Това става ясно от Годишния отчет за дейността на Музикаутор през 2015 г., който бе публикуван на сайта на сдружението в края на седмицата.

„Този резултат не следва да се разглежда изолирано“, подчертава изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров. Във въведението си към отчета той изтъква инвестициите в развитието на човешките ресурси и в съвременни технологични решения, които оптимизират дейността на дружеството.

Най-сериозен ръст е реализиран в сектор „Препредаване“ – 1055%. Това са авторските възнаграждения, които Музикаутор събира от кабелните, сателитни и интернет оператори на телевизионни и радио програми. Чувствителен ръст дружеството отбелязва също в секторите „Телевизионно лицензиране“ и „Дигитални права“.

musicautor2

Внимание се отделя на предприетите мерки за повишаване на събираемостта от сектор ХОРЕКА, където все още голяма част от собствениците на търговски и туристически обекти не уреждат правата за музиката. През 2015 г. Музикаутор и Профон сключиха споразумение с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която подкрепи предложенията за законови промени при защитата на авторските и сродните права. Организациите се обединиха около подобряването на контрола от страна на Министерство на културата, както и за делегиране на контролни функции на общините по спазването на Закона за авторското право и сродните му права.

Отчетът отбелязва активната работа на Музикаутор с Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC). Знак за това е предстоящата среща на Европейския комитет на световната организация, чийто домакин ще е София през април 2016 г. Срещата ще събере над 80 представители на сродни дружества от Европа и други държави. Съорганизатори на събитието са Музикаутор и Филмаутор. Годишният отчет за дейността ще бъде представен пред Общото събрание на Музикаутор през март т.г.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)