Лю Ифей

Мулан: Дисни избра китайската актриса Лю Ифей за главната роля

01 декември 2017

Дисни избра китайската актриса Лю Ифей да изиграе Мулан в предстоящия си едноименен филм, съобразявайки се с критиките срещу Холивуд, че избира за главните роли на азиатци, бели актьори.

Игралната адаптация на анимационния филм от 1998 г, разказва историята на известната китайска героиня Хуа Мулан.

Няколко Холивудски продукции вече бяха критикувани в последните месеци за избирането на бели актьори за азиатски роли.

Хиляди взеха участие в онлайн кампанията изискваща азиатска актриса за ролята Мулан. Сред скорошните холивудски филми обвинени в „избелване“ на актьорите е римейка на японския „Дух в броня“ със Скарлет Йохансьн в главната роля, която би трябвало да е играна от японка, и китайкиския епос за Великата китайска стена, където главната роля е поверена на Мат Деймиън.

Прякорът на Лю е „сестра на феите“, получен заради деликатната й хубост и опитът й с роли на фантастични персонажи. Тя е добре позната и като актриса и като модел и като певица в Китай. Тридесет годишната Лю говори свободно английски, тък като е прекарала част от своето детство и Ню Йорк. Според The Hollywood Reporter said тя е избрана за ролята измежду близо 1000 кандидатки.

Филмът Мулан разказва историята на легендарната Хуа Мулан, която се преоблича като мъж и се бие в армията, за да замени своя своя слаб баща от военна повинност.  Оповестената от Дисни новина за изхода от кастинга бе приет с въодушевление от феновете в Тwitter. Това е ясна победа за разнообразието в компанията на Дисни.

Тя е напълно подходяща за ролята“, пише един от коментаторите за Лю, а друг отбелязва:

„Тя трябва да разбира от бойни изкуства, да да говори английски и да има чертите на звезда – това определено е Лю Ифей.

Китайско американската актриса Минг На Вен, която озвучава Мулан в оригиналния анимационен филм, също е одобрила избора на Лю.

Филмът беше подложен на натиск веднага след като Дисни анонсира, че ще прави екранизацията му. Веднага бе създадена онлайн петиция, призоваваща за ролята да бъде избрана азиатска актриса. Петицията бе подписана от повече от 100 000 души, преди да бъде закрита този четвъртък, когато и Лю бе избрана за главната роля.

По-рано тази година британския актьор Ед Скрийн, който бе избран да играе азиатец в излизащият скоро филм на Hellboy се оттегли от филма, за да даде шанс за избор на азиатски актьор за тази роля. Така за ролята бе избран Американо-корейския актьор Даниел Дае Ким/ BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)