Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

18 юли 2017

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“ е популярен като „Музей на восъчните фигури“. Разположен е в близост до хълма Царевец и се намира в самото сърце на старопрестолния град.

TON_1922
В него под формата на стенописи и скулптури са представени исторически личности и паметни събития от Второто българско царство. Визуализиран е живота на различните социални слоевев средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии.

TON_1914
Посетителите могат да се докоснат  до богатата история на Търновград, като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ. Посетителският център съдържа 29 скулптурни фигури, разположени на два етажа. Техен автор  е скулпторът Борис Борисов. Пресъздадени са сцени от българското Средновековие и най-вече величието на Търновград през царуването на династията Асеневци. Посетителите могат да видят и фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II.

TON_1930
Концепцията на музея е развита в няколко направления – преdставяне на царската и  воинската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите. Мултимедийният център е притегателно място за туристите не само от България, но и от целия свят.

репортер: Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
постпродукция : Деян Дяков
фотограф : Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)