Св. Юлиания

Мъченица Юлиания е почитана на Изток и на Запад

21 декември 2017

Св. Юлиания е една от раннохристиянските мъченици. Паметта й се отбелязва на 21 декември и се чества от източноправославната и католическата църква. Последната я отбелязва на 16 февруари. Разминаване има и в разпространените разкази къде се съхраняват нейните мощи. Според западните източници мощите на св. Юлиания са били пренесени от Никомидия в Путеола, после – в Кума, и през 1207 г. – в Неапол. Византийците пък смятали, че мощите на светицата се намират в Константинопол.

Според изворите тя е живяла в края на ІІІ или началото на ІV в. Агиографските текстове разказват, че това е било по време на управлението на император Максимиан (286-305). Според изследователите най-старото известно житие на св. мъченица Юлиания датира от преди 568 г.

Светицата е почитана от българите през Средновековието. Нейното житие е било преведено още по време на Първото българско царство и включено в преславските сборници с жития и слова. Мъчението за св. Юлиания е поместено и в Бдинския сборник от 1360 г., написан по повелята на Ана, съпругата на видинския цар Иван Срацимир. По същото време в българската книжнина се разпространява още един превод или вариант на житието на св. Юлиания. Това говори за нейната популярност сред средновековните българи.

Текст: Силвия Аризанова

Снимка: Св. Юлиания и демонът, който я изкушава в миниатюра от западен ръкопис

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)