Вълк вие - Вълча луна

Наблюдаваме „Вълча луна“ и лунно затъмнение в петък

09 януари 2020

На едно от най-любопитните явления през месеца ще станем свидетели в петък, 10 януари – т.н. „Вълча луна“. От векове януарското пълнолуние носи името на хищника, тъй като през зимата времето е „диво и непредсказуемо“ като него.

Куриозното е, че по същото време в края на делничната седмица Луната ще попадне в полусянката на Земята и ще наблюдаваме и частично лунно затъмнение. Явлението ще започне около 2 часа след изгрева на Луната или около 19 часа българско време. Кулминацията е около 21 часа вечерта, а финалът – преди полунощ.

Вълк вие - Вълча луна

Според поверията, в нощта на Вълчата луна трябва да довършим нещата, които са ни останали от миналата година, за да освободим достатъчно място за новите. Вълкът символизира силата, свободолюбието и ума, той е водач, но не бива да забравяме и тъмната му страна на хищник – див и непредсказуем.

Счита се, че януарското пълнолуние носи името си още от древността, кръстено от индианците. Именно комбинацията между светлите и тъмните му страни е извор на неговата сила. Те вярвали, че вълците доверяват само на Луната своята самотна душа. За тях това било време за завършване и освобождаване от всичко, което е изиграло своята роля и трябва да бъде пуснато да си отиде. Време за ново начало и нови надежди, които предизвестяват бавното идване на пролетта.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)