Навръх 22 септември: Да си припомним речта на Бен Крос за България и нейната история!

22 септември 2017

Темата за самочувствието и гордостта ни като българи е дълга и обширна. Факт е обаче, че една голяма част от народа ни страда от липса както на национално самоосъзнаване, така и на посочените по-горе качества. По една или друга причина, често се считаме за „твърде малки“, за да изтъкваме патриотично какви и кои сме.

Навръх един от най-красивите ни празници като държава и на една изключително важна дата в българската история – 22 септември, ни се иска да ви припомним един миг от лятото на миналата година, когато един чужденец ни накара да се замислим какво всъщност означава да си част от държава с 1300-годишна история. Чужденец, който не е роден в България, но я носи в сърцето си така, както мнозина от нас не биха могли да го сторят. Бен Крос – британец, живял в много страни по света, направил кариера в киното по цял свят и който избра страната ни за свой дом и пристан в последните години.

Бен Крос в дружеска прегръдка със създателя и ръководител на НФА "Българе" Христо Димитров.

Бен Крос в дружеска прегръдка със създателя и ръководител на НФА „Българе“ Христо Димитров.

„В света, в който живеем, е лесно да забравиш културната си история, но когато изгубиш тази връзка, губиш и националната си идентичност. Иска ми се българите да поддържате с гордост този пламък, защото той е много красив, защото това е страна, която има толкова много, с което да се гордее. Благодаря ви, че ми дадохте възможност да се докосна и обогатя с фолклорната ви традиция““ – това са само част от думите на знаменития актьор, произнесени в препълнената зала 1 на НДК и то не как да е, а на български език.

Трогателната осемминутна реч, произнесена след премиерата на спектакъла „Осмото чудо“ на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, в което той изпълнява ролята на Джеймс Баучър, докосна сърцата на милиони българи. Няма да продължаваме с описанието, защото можете и сами да я чуете.. и кой знае, също като нас, да се усмихнете гордо поне за момент, че носите в себе си български корени, независимо от това дали живеете тук или където и да е другаде по света…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)