Наградите ИКАР 2017 преминаха под знака на юбилеите

28 март 2017

Оказва се, че кръглата сцена на цирка е уютно място за театралния ни елит, защото за втори път Съюза на Българските Артисти раздава годишните си награди именно там.

TON_9370

Група Тангра бяха специални музикални гости на връчването на ИКАРИТЕ за 2017-та , а обявяването на отличените, логично започна с наградата за дебют. Сред номинираните беше нестандартната Анна Данкова и постановката й „Голем“, с която ДНК откри настоящия си сезон, а на сцената 4 актриси ни помагат да осмислим консумацията като глобална епидемия. Статуетката отиде при Александра Петрова за режисурата на „Хамелин” от Хуан Майорга, Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

TON_9362

На Гилдията на творците в кукленото изкуство със сигурност не им е било лесно да изберат между традиционно добрите ни куклени спектакли, но наградата бе връчена на постановката  „Джелсомино в страната на лъжците“ по Джани Родари на Държавен куклен театър – Стара Загора, драматизация и режисура на Елица Петкова.

Куклениците връчиха и още една статуетказа Индивидуално постижение в кукленото изкуство. Заслужи я Веселка Кунчева за режисурата й на „Дама Пика“ по Александър С. Пушкин, сценичен вариант Ина Божидарова и Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив.

Но на цирк, като на цирк! 120 годишното ни цирково изкуство също бе отличено в лицето на красивата и грациозна  Кристина Костова за приноса  в жанра еквилибристика.
В категорията „Вариететно изкуство“,  Стефан Видев – Чеди бе оценен от гилдията за постиженията си в атракционното сценично изкуство.

TON_9397

Наградата за поддържаща женска роля отиде при младата Гергана Плетньова за ролята й на Дорина в „Тартюф” от Жан-Батист Молиер на Театър „Българска армия“, а статуетката за поддържаща мъжка роля пък бе присъдена на големият Ивайло Христов за Лебедев в „Иванов” от Антон П. Чехов, реж. Стефан Мавродиев, Младежки театър „Николай Бинев“.

Съюза на Българските Артисти традиционно отличава виртуозността на актьорите ни  в специфичната сфера на дублажа и този път наградата „Златен глас“ отиде при  Татяна Захова за Джил Каргман в „Майка бунтар” и при Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в „Хобит“.
Посмъртно бяха наградени режисьорът доц. Петър Пашов за популяризиране на българското куклено изкуство и непрежалимия
Васил Пармаков, които си отидоха от този свят твърде млади…

Голямата Цветана Манева взе награда „Икар“ за цялостен принос към за преподавателската си дейност и поздрави колегите и публиката с трогателно видео обръщение.

Неувяхващата Гинка Станчева изправи публиката на крака , когато излезе да вземе специалния ИКАР за чест и достойнство.

В ново амплоа влезе джазменът Христо Йоцов като композитор на музиката на спектаклите „Анна Каренина“ от Лев Н. Толстой и „Роня, дъщерята на разбойника” от Астрид Линдгрен и бе удостоен със статуетка за това.

Свила Величкова не беше в залата, за да получи статуетката си за сценография, но цветните й решения не за първи път впечатляват публика и критици…

Една от най-очакваните награди - за водеща мъжка роля – тази година отиде при двама отличници: Филип Аврамов за ролята си на Чики и Валери Йорданов за Нино в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и реж. Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“.

Наградата за водеща женска роля бе връчена на Албена Чобанова за Малама във „Вампир“ от Антон Страшимиров, реж. Маргарита Мачева, Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“ – Благоевград.

Най-добрият режисьор за сезона е Николай Поляков за работата си по „Анна Каренина” от Лев Н. Толстой, Театър „София“.

Статуетката за най-добър спектакъл отиде в ръцете на проф.Здравко Митков за адаптацията му на „Името” от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер. Сатиричен театър ‚Алеко Константинов“.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов, Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)