Наградите на БАИТ – едно значимо събитие, което отличава най – добрите в IT сектора

01 март 2018

На официална церемония бяха отличени победителите в отделните категории от Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2017 г.
Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на Светлин Наков, вдъхновяващ преподавател, запалил хиляди млади хора да се насочат към програмирането и кариера в ИТ сектора. Той преподава в няколко университета и изгражда мащабни частни школи за обучение по програмиране, с които дава професия и работа на хиляди млади хора. Светлин Наков притежава научна степен доктор по компютърни науки, автор е на над 10 книги по програмиране и съосновател на Софтуерния университет, в който се обучават по програмиране и дигитални умения по 30 000 души годишно. Има над 20-годишен опит като софтуерен разработчик, ръководител на ИТ проекти, преподавател и консултант. Носител е на наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България за приноса му към развитието на информационните технологии и информационното общество през 2004 г.

„За мен е огромна чест да връча тази награда на господин Наков. Той е поел една просветителска мисия – да работи за младите хора, за нашето бъдеще, да работи за формиране на съзнание и отговорности у младите хора, защото истината е в дигиталното бъдеще. Програмистът вече няма отговорност само към своя софтуерен продукт, неговата отговорност е в залагането на ценности и алгоритми на поведение в обществото“, подчерта държавният глава на церемонията по награждаването.

TON_4877

„Не можем да говорим за модернизиране на България без развитието на информационните и комуникационните технологии. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика и то с едни много смели крачки и с най-голяма добавена стойност“, добави Румен Радев. „Без информационни технологии и комуникации няма бъдеще. И аз много се радвам, че именно благодарение на хора като вас България постига такива успехи. Ние имаме своите традиции. Имаме своя огромен потенциал и нещо много ценно – упоритостта и таланта на българската нация“, заяви в словото си президентът и пожела на отличените да продължават с решителни крачки напред да дават пример на младото поколение.

TON_4672

Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи:

„Чрез наградите отдаваме заслужено признание за приноса към развитието на информационните и комуникационни технологии (ИКТ в България и мотивираме за нови усилия:
– личности и институции, които разпознават в ИКТ перспективен бранш, от който зависи цялостното развитие на икономиката, отнасят се с разбиране и търсят заедно с нас начини за премахване на пречките и нови стимули за неговото развитие;
– компании и екипи, които дават лицето, изграждат имиджа на българската ИТ индустрия с успешни продукти и пазарна реализация;
– потребители със значими проекти, които доказват ползите от внедряването на ИКТ за бизнеса и обществото.
Значителна част от отличията са посветени на младите, които са поели по пътя на своята реализация в ИКТ – млади фирми и екипи, студенти и ученици, както и за техните учители, преподаватели и образователни институции, които ги насърчават и подготвят за тази реализация. На всички кандидати за наградите казваме: „Благодарим ви колеги и приятели. Разчитаме на вас, разчитайте на нас.“, добави още Траянов.

TON_4830

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, връчи наградата в категория „Значителен корпоративен ИКТ проект“. Тя беше присъдена на БГО Медия за уеб-базираната информационна система HARP за управление на данни и сложни процеси, свързани с медицински проучвания. Системата се използва от Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство, над 100 комисии във Великобритания и над 500 000 експерти глобално.

TON_4760

Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката връчи наградата в категория „Журналистически принос“. Отличието беше присъдено на Петър Георгиев от БНТ, който последователно и задълбочено поставя на обществено внимание актуални теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката като цяло и гражданите.

TON_4781

Атанас Темелков, Председател на Държавната агенция „Електронно управление“ връчи наградата в категория „Държавна администрация“. Победител в категорията е Областна администрация – Пловдив – за разработена и внедрена междуинституционална платформа „Посещаемо и безопасно училище“. Чрез нея институциите обхващат и задържат в образователната система деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст от 5 до 16-годишна възраст. Екипите включват общо 900 представители на всички институции.

TON_4793

Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община връчи наградата за „Общинска администрация“. Победител в категорията е Община Пловдив – за внедряване на облачни платформи в училищата на територия на общината, което по същество е дигитализация на образователните процеси. Стартирала през 2017 г., програмата ще обхване всички общински училища до 2019 г.
Тенденцията за понижаване на възрастта на младежите, които се ориентират към информационните технологии като бъдещо професионално развитие, се засилва.

TON_4723

Тази година конкурсът отбелязва нов рекорд – за най-малък участник. 10-годишната Соня Генова кандидатства с разработено от нея мобилно приложение, което съдържа въпроси от основните предмети в 3-ти клас. Журито реши да поощри постижението на ученичката с плакет и грамота, а спонсорите на конкурса и фирми-членове на БАИТ осигуриха предметни награди. Соня Генова получи последен модел таблет, осигурен от ERP България, очила за виртуална реалност от Борика АД, както и раница от Мусала Софт. Наградата беше връчена от Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.

TON_4728

За втора поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“ и той също получи допълнителни награди – очила за виртуална реалност от Борика АД и раница от Мусала Софт. Илиян Кордев, ученик от ТУЕС към ТУ-София спечели с проекта си на система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс операционна система.

TON_4917

Победителите в останалите категории са:
Образователна награда – Министерство на образованието и науката за Образователна платформа „ТВОЯТ ЧАС“. Чрез нея през 2017 г. над 314 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас са ангажирани с допълнителни занимания.
StartUp Компания – Appzio за иновативната им платформа, която драстично съкращава времето за разработка на мобилни приложения. Това пък води до значително намаляване на крайната цена за клиентите и прави мобилните проекти достъпни за почти всеки потребител.
Успешен български ИКТ продукт – Империя Онлайн – за напълно локализираната за арабския пазар игра Kingdoms Online. Само за 2 месеца след публикуването си, тя достига до 100 хиляди мобилни геймъри в района.
За Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения беше избрана Check Point Cardio. Компанията предоставя цялостна система за телемониторинг в реално време на ЕКГ и други жизненоважни показатели и притежава телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време, с повече от 35 500 пациентски досиета.
Наградата за Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света спечели Датекс. Компанията вече 28 години е световен лидер в производството на фискални устройства, а в последните години е все по-активна и в разработката и производството на мобилни платежни терминали. Продуктите на компанията се изнасят в над 100 страни от всички континенти. За последните 5 години фирмата е произвела над 2 500 000 платежни терминала.
Носителят на Наградата за специален принос получи ползване на автомобил Opel Insignia за една седмица и уикенд за двама в Банско.
Победителите във всяка категория получиха поименни плакети и грамоти от БАИТ, както и предметни награди, предоставени от Opel. Всеки от отличените ще може също така да си закупи книги по избор с ваучер на стойност 80 лв., осигурен от Сиела Норма. Носителите на наградите вече разполагат и с електронен подпис B-Trust от Борика АД, както и с почистващи материали за офис техника от Фрекълз.
Победителите в конкурса бяха избрани сред 127 кандидатури от 88 личности, компании и институции.
За 7-ма поредна година кампанията и церемонията за Наградите на БАИТ за 2017 г. са под патронажа на Президента на Република България. Това издание на конкурса е и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Конкурсът и церемонията за връчване на „Наградите на БАИТ” за 2017 г. се провеждат с подкрепата на:
Златен спонсор: Банка ДСК

Сребърни спонсори:
Майкрософт България, Телелинк, Sofia Airport Center, Електронен подпис B-trust и OPEL

репортер : Ася Георгиева
оператор : Иван Цвятков
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)