5e_m8agwx

Над половината от първия етап на третата метролиния е готова

15 март 2018

Над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър „Зад канала“ до кв. Горна баня е вече завършен. До края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 39 метростанции и приблизително 40 км метролинии в столицата. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на проверкаta на строящата се метростанция „Медицинска академия“, съобщиха от министерството. По-късно от Министерството съобщиха, че метростанциите ще са 43, а метролиниите ще са 48 км.

Според министъра, метрото е много добър пример за интермодален проект, а неговото изпълнение върви изключително успешно.

„Призовавам гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите – това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда. Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата“, каза Московски.

Към момента разплатените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв. „По време на предстоящите преговори за бюджетната рамка на Европейския съюз е много важно, заедно с останалите държави членки, да договорим запазването на кохезионната политика, защото много голяма част от финансирането на големите транспортни проекти идва именно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие“, посочи Ивайло Московски. Той допълни още, че българската държава ще настоява да няма промяна в размера на финансиране на транспортния сектор след 2020 г.

В проверката участваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

снимка: BTA

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)