maslo1

Над 50% от храните са в пъти по-скъпи в сравнение с Европа!

01 юли 2017

След вчерашния извод, че има очевидни разлики в качеството на идентични храни, продавани на българския и европейския пазар, стана ясен и още един неприятен факт: повече от половината от проверените продукти са с пъти по-скъпи у нас, в сравнение с цените на Стария континент.

Резултатите от проверката на Българската агенция за безопасност по храните включваха изследване в три етапа на 31 еднакви стоки, закупени в магазини на три големи вериги в България, Германия и Австрия.

Масло

Снимка: Ureport.bg

 Двойният стандарт доказа, че не само, че консумираме по-некачествени храни, но и че плащаме много по-висока цена за тях. Конкретен пример за това е например изследван вид краве масло, който в Германия струва около 4 лева, докато в България – 5,89 лв. за 250 гр. При детските храни пък отклонението е с 80 и 107% в повече, в сравнение със същите в Австрия и Германия.

Единствената положителна новина е, че разликите все пак не са толкова значителни, че да са опасни за здравето на потребителите у нас и че при месните продукти няма никакви отклонения (което не важи за млечните, чийто контраст с европейските е очевиден). Очаква се скандалът да бъде представен и разгледан на Следващото заседание на Съвета на министрите от Европейския съюз.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)