640-420-tryn

Над 700 души от цяла България изкачиха връх Стража в защита на трънската природа

13 март 2017

Над 700 души от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън – акцията в защита на природата. Изкачването към върха започна в 10.30 ч. вчера сутринта от село Лялинци и беше съпроводено от алпиниста Боян Петров. В него участваха жители на община Трън, любители на природата и планинари от цялата страна.

Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на село Лялинци. Млади и стари заедно изкачиха Парамиунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край. Беше направена жива фигура от хора с надпис „ДА” – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души.

В началото на събитието се появиха неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса, разказаха организаторите от неправителствената организация, която организира изкачването. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран, посочиха от сдружението. „След това казаха на възмутените граждани, че отиват на друг поход, но с кебапчета и в друго село“, допълниха организаторите.

Изкачването бе организирано от сдружение „Трън“, което се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда. Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й – висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин.

Междувременно в медиите бе разпространено и друго съобщение, което посочва че „над 150 миньора изкачиха паралелно един от местните хълмове в община Трън, за да изразят своята подкрепа за проекта за зладотодобив в общината и да защитят своята професията. Инициативата се проведе под мотото „Аз съм миньор и аз обичам природата!“ и бе в отговор на организираното изкачване от Инициативен комитет Сдружение „Трън“, насочено против проекта за златодобив там. Българска минно-геоложка камара заяви своята подкрепа за проекта за златодобив в Трън, както и сигнализира Прокуратурата на Република България за протичащата незаконна подготовка за провеждане на местен референдум в община Трън“. /БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)