фитнес

Назоваха неочаквана полза от физическите упражнения

26 ноември 2017

Група учени под ръководството на Ерик Кандел от Колумбийския университет в Пю Йорк стигнала до извода, че физическите упражнения освобождават белтък RbAp48, възпрепятстващ настъпването на старческото слабоумие. За това съобщава New Scientist.

Свързващият хистоните белтък RbAp48 участва в образуването на хроматин – комплекс от ДНК, РНК и други различни белтъци. Известно е, че намаляването на концентрацията на RbAp48 в мозъка е основната причина за загуба на памет при нормално стареене. Потискането на гена, кодиращ съединението при мишките, води до влошаване на когнитивните способности на младите гризачи, подобно на това при по-възрастните животни.

Изследователите са измерили нивото на матричните РНК, явяващи се продукт на 23 хиляди гени в тъканите на човешкия мозък. Анализираните образци от нервни тъкани са били извлечени от осем трупа (33-88 години). Било потвърдено, че с възрастта гена RbAp48 става все по-малко активен.

Според изследователите, повдигането на тежести в хода на физическите упражнения, води до освобождаването на белтък от костната тъкан, който позволява да обърнем процеса на загуба на памет при стареенето.

Ерик Кандел

Ерик Кандел
Снимка: Bengt Oberger

Ерик Кандел е носител на Нобеловата награда за медицина и физиология през 2000 г. Той е удостоен с приза за изследванията си на физиологичната основа на съхранението на паметта в невроните, и по-точно „за откритието на принципите на краткосрочната и дългосрочната памет на молекулярно ниво“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)