Петте най- известни книги

Назоваха петте най-известни книги за последния половин век

03 юни 2018

Специалното жури на Букеровата награда е избрало най-добрите автори, удостоени с тази награда от момента на нейното учредяване, съобщава  Toronto Star.

Във финалния списък са влезли пет книги – по една отличена от всяко десетилетие от 1969 г. , когато е връчен и първият Букър.

След тях е „Английският пациент“ (наградена за 1992 г.) на канадеца Майкъл Ондатж, ‘Вълчата зала“ на британката Хилари Ментел (2009, 2012), „Лунният тъгър“ (1987) на британката Пенелопа Лайвли, „Линкълн в бордо“ на американеца Джордж Сондерс (2017) и „В свободна държава“ (1971) на индиеца Видиадхара Найпола.

Победителят ще бъде определен при открито гласуване, а резултатите ще бъдат обявени на 8 юни.

Букеровата премия е създадена през 1968, но се връчва от 1969 г. Първият лауреат е британският писател Пърси Ховард Нюби за романа „За това ще трябва да се поеме отговорност“. В различни години са отличени и Айрис Мърдок, Салман Рушди, Кадзуо Исигуро, Уилям Голдинг.

До 2014 наградата от 50 ооо лири са можели да получават само граждани на Великобритания, Ирландия и страни от Британската сфера на влияние. Днес за наградата могат да претендират писатели от която и да е държава, стига романът да е написан на английски и да е публикуван  от официален издател във Великобритания  в годината в която се присъжда премията.

източник: РИА Новости

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)