Найджъл Кенеди откри изложбата на художника Румен Рачев

Найджъл Кенеди откри изложбата на художника Румен Рачев

11 май 2015

Найджъл Кенеди удържа на думата си пред приятеля Румен Рачев. Ексцентричният цигулар пристигна ден преди концерта си снощи в НДК, за да открие изложбата на художника в столицата преди вечер, съобщи standartnews.com. Британецът, в черна риза, дънки и със зелени маратонки, дойде пеша в галерия „Нюанс“ и приветства ценителите на изкуството с „боксьорски“ поздрав – протегнат напред десен юмрук. В същата поза си направи снимка с Румен пред една от картините му.

Найджъл Кенеди откри изложбата на художника Румен Рачев

После грабна цигулка и направи бърза загрявка за концерта си, вдъхновен от великия китарист Джими Хендрикс.

ALM_4006

Приятелството между двамата артисти започва през 1995-а, когато музикантът за пръв път вижда творби на живописеца във Виена. Общи познати ги срещат и през 2000 г. започва творческата им колаборация. Найджъл кани Рачев да направи дизайн на албума му „Кенеди свири Бах“. Дискът е записан с Берлинската филхармония и още същата година печели престижната награда „Брит“ в класическия жанр. „Рачев е забележителен. В картините му има нотка на наивност, но са приключение в цветове. Не мога да се сетя за друг такъв художник. Смятам, че е уникален в световен мащаб и картините му ме събуждат. Обожавам го!“, казва Найджъл за приятеля си.

IMG_7068

Сред десетките посетители в галерията бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Румен Петков и още не малко политици. Професорите Греди Асса, Андрей Даниел и Ивайло Мирчев също поздравиха колегата Рачев.

ALM_3925

Освен това Рачев е и музикант, което също го прави сродна душа с британеца. Музикалната тема присъства както в тази изложба, така и през целия му път на развитие като творец.

IMG_7065

В експозицията, паралелно с най-новите си живописни платна и рисунки, Румен Рачев включва и няколко по-стари работи, които служат само за акцент. Композициите представят част от заобикалящия ни свят, пречупени през номадските възприятия на художника.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)