0000269507-article3

Най-богатите германци са наследниците на BMW

06 октомври 2018

Със състояние, оценявано на 34 млрд. евро (39 млрд. долара), Щефан Кванд и Сузане Клатен, собственици на 47 процента от акциите на BMW, са най-богатите хора в Германия, съобщи DPA.

Сузане и Щефан, които са най-големите акционери в автомобилния концерн, са увеличили общото си състояние с 2,5 млрд. евро през последната година, става ясно от изследване на икономическото списание Manager Magazin, което оценява най-богатите 1001 германци.  През пролетта BMW изплати на двамата най-големи акционери дивидент в размер на общо 1,2 млрд. евро. Братът и сестрата трябва да благодарят за всичко това на своя баща Херберт Кванд, който влезе в мюнхенския производител през 1960 г., когато компанията е изпитвала силни затруднения. Това е било рисков ход, който обаче очевидно си е струвал.

На второ място по богатство в страната е семейство Райман, собственици на една от най-големите компании за кафе в света чрез конгломерата JAB Holding, който придоби и американската компания за безалкохолни напитки Dr. Pepper Snapple. Те се нареждат след наследниците на BMW с богатство от 33 млрд. евро.

В Топ 3 влиза и Дитер Шварц, основателят на супермаркетите Lidl и Kaufland, които имат силно присъствие и в България. Неговото състояние се оценява на 25 млрд. евро. Очаква се контролираната от Шварц компания да генерира приходи в размер на 100 млрд. евро за тази година.

Списанието е изготвило класацията на основа цените на акциите на съответните компании в края на търговската сесия на 14 септември, без да отчита дали богатството е поделено между семейства и групи акционери или принадлежи само на един човек, отбелязва DPA.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)