Най-възхитителните опери в света

Най-възхитителните опери в света

23 ноември 2014

Оперното изкуство винаги е впечатлявало с мащабност – на глас, обстановка, детайлите. Някои зали са толкова великолепни, че и ценители, и обикновени любители затаяват дъх преди представлението.

Защото човечеството се стреми да компилира красотата на това висше изкуство с изяществото на архитектурния изказ.

Най-възхитителните опери в света - сидни

Операта в Сидни е може би най-разпознаваемата сграда на опера в света. Тя обаче не е единствената, която си заслужава да бъде видяна.
Ще ви разходим виртуално из съвършенството на архитектурата на някои от най-известните и красиви опери по света!

San_carlo_panoram

Teatro di San Carlo- Това е най-старата опера в Европа, която никога не е затваряла врати и е включена в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Операта отваря врати на 4 Ноември 1737г. и тогава е била най-голямата в света със своите 3300 места. Неапол се гордее със своята опера, но освен това, всеки посетител на южняшкият италиански град е притеглен от историята и очарованието на сградата и идкуството, което се създав в нея.

MT18

 

Михайловский театр – Това е една от най-старите оперни зали в Русия. Открита е през 1833г. и се намира в историческата сграда на Площада на изкуствата в Санкт Петербург.

OsloOperaBjørvika_2007-08-26-02

Oslo Opera House- Отворена през 2007г. операта в Осло отразява различният вкус на хората. Правителството е искало операта да се превърне в отличителен белег на Норвегия. Провежда се международен конкурс и жителите са поканени да разгледат предложенията. Отзовават се 70 000 души, които от 350 предложения избират архитектурната фирма Snohetta, на която е възложен бюджет от 750 милиона долара. За първата година от отварянето си, операта е посетена от 1,3 милиона души.

Paris_Opera_full_frontal_architecture,_May_2009

Palais Garnier, Париж, Франция- Построена е през 1875 година. Използва се и за балетни представения. Тя е една от най-големите атракции на Париж. Фреските вътре са дело на Марк Шагал.

Vienna

Vienna Oper, Виена, Австрия – Една от най-красивите и най-поддържани сгради на оперен театър. Освен със стряскащият и световно известен Фантом, тя е известна и с това, че продуцира едни от най-добрите и посещавани оперни спектакли. Да отидеш в австрийската столица и да не посетиш Виенската опера е откровена проява на лошо възпитание. Сградата на операта е в изключително поддържано състояние, а червените плюшени столове не са променяни от създаването й.

текст: Стефани Калчева
снимки: wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)