Най-големият кръст в света

Най-големият кръст в света

14 септември 2014

„Една ранна утрин в далечината се открива чудна гледка: през наситения с топли пари въздух се очертават странни хълмове и възвишения, чиято неразгадаема хубост потиска човека със суровото си първично величие. Пред тая могъща картина, пред тоя хаотичен пейзаж от конусообразни хълмове и скали, изплавали из мъртвата вода на океана като гърбици на гигантски камили, европеецът изпитва чувството, че е пренесен неочаквано в дните на светосътворението, когато разбунтуваната земя се е показвала над моретата в най-фантастични форми.

Това е Рио де Жанейро — „най-красивият град на света“, а после столица на Бразилия, — това е вечният блян на туристите и безопасното убежище на международните авантюристи и мошеници.

— Ето Пан де Азукар, ето и Корковадо! — обяснява от палубата на парахода един сух бразилец от Рио. — Виждате ли оня кръст на върха на Корковадо? Това е статуята на Христа с разперени ръце. Трябва непременно да я видите отблизо — казва бразилецът и добавя с особена национална гордост: — Висока е 38 метра! Най-големият кръст! Грандиозно, нали?“ – така започва пътеписа си Рио де Женейро Светослав Минков в своя том II.

Най-големият кръст в света

Най-големият кръст в света

Знаменитата статуя на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се смята за най-големият кръст в света и символ на Бразилия.  Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, включително пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и размах на ръцете 30 метра.

Кметът  на Рио де Жанейро решава през 1921 г. , когато ще се празнува стогодишнината от националната независимост на Бразилия (1822 г.) да се изгради този невероятен монумента на Исус Христос. Първоначалният проект на паметника е разработен от художника Карлос Освалд – именно той предлага Христос да се изобрази с разперени в благославящ жест ръце, заради което отдалеч фигурата да изглежда като огромен кръст. В първоначалния вариант пиедесталът за статуята е трябвало да бъде с формата на земното кълбо, но поради сложната реализация тази идея е отпаднала.

Строителството на грандиозният кръст продължава около девет години – от 1922 до 1931 г. Голяма част от детайлите и фундамента са създадени във Франция.

На 12 октомври 1931 г.  символът на Рио де Жанейро, на Християнството и вярата е открит!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)