Най-добрите арт инсталации на 2017 година (част 2)

13 декември 2017

След като ви представихме първата петица Топ инсталации на 2017 година,  начело с Демиън Хърст във Венеция и последван от светлинното щоу в японските градини, арт инсталацията на границата на Мексико  и Америка, Партенона от книги и  тенис корта в старинна църква в Милано, ето че идва ред и на втората петица. И така:

Вижте още: Най-добрите арт инсталации на 2017 година (част 1)

№ 6 Ръцете на Лоренцо Куин във Венеция

Ръцете на Лоренцо Куин във Венеция

Ръцете на Лоренцо Куин във Венеция

В рамките на Биенале Венеция 2017, италианският художник Лоренцо Куин издигна гигантска скулптура от  две големи ръце, излизащи от водите на Канале Гранде. Масивната скулптура действа като смела декларация за последиците от глобалното затопляне, като сила на природата, която пресича структурата на канала, като го подсилва, за да не се разпадне и сякаш нежно го държи на повърхността. Природата показана с двете й стихии – да създава, но и да унищожава.

№ 7 – Парижко баскетболно игрище 

Парижки теник корт в топ 10 инсталации на 2017 година

Парижки теник корт в топ 10 инсталации на 2017 година

Френската модна марка pigalle се събра с творческа агенция „ill-studio“ и NIKElab, за да превърне баскетболното игрище в Париж в колоритен район със свежа и забавна естетика. Стените и подът са измазани от наситена палитра от розови, лилави, жълти и индиго нюанси, които съответстват на най-новата колекция от дрехи, вдъхновена от баскетболната естетика на 90-те години. Дворът е разположен между дворцови жилищни сгради в Париж и смело се противопоставя на околния пейзаж.

 № 8 – Инсталация на Куи Жи в Шанхай

Cui Jie, House of Dove #3, 2015. Courtesy of Leo Xu Projects.

Куи бързо се е утвърди като един от най-вълнуващите нови гласове на съвременното изкуство в Китай, благодарение на красивите си пластики и скулптури. Творбите отразяват възхода и бързата урбанизация на родината й и преплитат органичните елементи като птиците и човешките форми във футуристични структури. 2017 се оказва още една успешна година за 33-годишната авторка.

№9 – Кит в Париж

captain-boomer-collective-whale-paris-installation-designboom-001

Това не е първата инсталация от подобен род на колектива и артистичната група на ARTS.  За първи кит се появи на бреговете на река Темза в Лондон, а в последствие и във Валенсия. През 2017 година провокиращата размисли и екологично съзнание инсталация се появи и на брега на река Сена в Париж.

№9 Мираж в долината  Коачела

През февруари 2017 година Дъг Аткин създаде инсталацията Мираж  -  типичен калифорнийски ранчо стил къща, изцяло покрита с отразяващи огледални повърхности. Разположена на мястото, където планинската верига San Jacinto се отваря към долината Coachella, Мираж  действа като калийдоскоп от живота, отразяващ огромния, сух пейзаж. Реално инсталацията се променя през целия ден,  създавайки набор от уникални преживявания.

по статията работи Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)