MON_6279

Най-добрите арт инсталации на 2017 година (част 1)

11 декември 2017

2017 година ще бъде запомнена с култови арт инсталации в различни точки на света, които впечетлиха, скандализираха и отприщиха гора от коментари и мнения. Но едно е сигурно – те имаха своите социални и обществени резонанси и за пореден път показаха, че съвременното изкуство е безгранично. Ето и класацията за най-добрите арт инсталации на 2017 година: 

Демонът на чашата, Съкровищата на кораба Невероятни, Деймиън Хърст, Венеция

Демонът на чашата, Съкровищата на кораба Невероятни, Деймиън Хърст, Венеция

№1  Демона на чашата, Деймиън Хърст, Венеция  В рамките на Биенале Венеция 2017 лошото момче на британското изкуство Деймиън Хърст представи уникалните съкровищата на кораба Апистос  в  Палацо Граси. Скандалният артист, известен с блестящите черепи и животните във формалдехид, е подготвял изложбата 10 години и е инвестирал в нея почти  50 милиона паунда. Мотото на експозицията на Деймиън Хърст е „Съкровищата от корабокрушението на „Невероятни“ и ние от In LIFE TV имахме усоволствието да ви я представим.  Тя не може да се опише с едно изречение. Дори с един филм. Всичко е впечатляваща фикция, която ни връща още преди Христа. През 2008-а на морското дъно край бреговете на Източна Африка са открити останките от кораб, наречен „Апистос“ – на старогръцки означава „неверен“, „невероятен“…

20136453_677896902409462_631699555_n Демона на чашата е водещата инсталация на експозицията, висока е 17 метра и е изградена от 10 алпинисти и техния труд в рамките на месец. Разглежда се от цели 4 етажа. Не пропускайте да видите филмът ни – определено си заслужава!

Вижте още: Деймиън Хърст разбуни духовете във Венеция

№2. Гората, в която живеят богове - Teamlab, Япония

teamlab-mifuneyama-where-the-gods-live-shiseido-saga-japan-designboom-02

Светлинна арт инсталация Гората, в която живеят богове – Teamlab, Япония

През юли Teamlab създаде 14 потапящи инсталации, за да превърне парка mifuneyama rakuen в сага  и музей на открито. Всяко преживяване на дигиталното изкуство е вдъхновено от природата и е вътрешно свързано с околната среда, увеличавайки формите, характеристиките и основните аспекти на ландшафта. Посетителите могат да се разхождат през привидно безкрайните пътеки на парка, за да се справят с интервенциите на Тeamlab, участващи в приказно нощно художествено приключение.

№ 3  Любопитното дете,  – инсталацията на JR, границата между САЩ и Мексико 44

През септември френският художник JR е изградил 21 метрова арт инсталация на едно момче, опитвайки се на погледне с любопитство какво има зад границата. Тази арт инстралация е реакция и продължение по темата за емигрантството и монтираната по нареждане ан Тръмп ограда по границата между САЩ и Мексико. Детето  съответно е от мексиканската страна, с  лице към Съединените щати и с изглед към калифорнийския пейзаж.

№4  – Партенон от 100 000 забранени книги, Марта Минужин

Архитектурна инсталация Партенон от 100 000 забранени книги, Марта Минужин

Архитектурна инсталация Партенон от 100 000 забранени книги, Марта Минужин

През юли аржентинският художник Марта Минужин  създаде мащабна архитектурна реплика на великолепния Партенон на Атина, използвайки 100 000 забранени книги от цял ​​свят, събрани от обществени дарения. 10 000 събрани текста, използвани за оформяне на инсталацията, са защитени в  обвивка и са монтирани на монументална колонада и отворена покривна конструкция, отразяваща архитектурата на древния гръцки храм.

№ 5 Интерактивен тенис корт в църквата от XVI век в Милано, Асад Раза

asad-raza-untitled-tennis-designboom-04

През ноември 2017 година художникът Асан Раза  инсталира  „untitled (plot for dialogue)“ във вътрешното пространство на църквата от края на XVI век в Милано. По този начин пространството на църквата  е преформулирано като съвременно изкуство. Работата на Раза изследва как обектите, хората и нечовековите същества обитават пространството чрез социални практики. В рамките на основното вътрешно пространство на църквата, художникът въвежда инсталация за тенис, оформена от поставянето на линии, мрежи, ракети, студен жасминов чай, аромат и индивидуални треньори. Раза е решил да създаде инсталацията си именно в църква, където хората комуникират с Всевишния и приемат пространството за лично и съкровено.

Следва продължение в Част 2 с останалите 5 топ арт инсталации на 2017 година…

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)