Посрещане на Нова година в Ню Йорк

Най-добрите места, на които да посрещнем Нова година – Част 2

29 декември 2019

Днес ви предлагаме да „посетим“ заедно и останалите пет, от десетте, които подбрахме специално за вас.  Ето и кои бяха предишните

Сидни, Австралия
Сидни отвява конкуренцията в едно любопитно първенство – това е първият мегаполис в света, който посреща Нова година. Това обаче съвсем не е всичко, защото австралийската столица е домакин на един от най-грандиозните спектакли по случай празника, в който се включват над един милион души на първа линия, а над милиард го гледат на големия екран. Честването тук трае през цялото денонощие и включва атракции във въздуха с вълнуващ пилотаж, както и водното шоу с парад на над 50 луксозни кораби и яхти – Harbour of Light Parade. Световноизвестните фойерверки в полунощ, считани от мнозина и за най-красивите, продължават точно 12 минути – по минута за всеки месец от годината, като всяка година събитието събира пари за определена благотворителна цел.

Bratislava

Братислава, Словакия
Някои почитатели на града къде на шега, къде сериозно го наричат „Парти-слава“ и с пълно право. Така, че ако сте типът хора, за които динамиката и енергията са от значение, то това е вашето място. Ежегодно Средновековният стар град на словашката столица е домакин на повече от 10 000 души, които избират да посрещнат тук новата година с най-различни забавления. Той е разделен на отделни зони – с концерти, с партита на живо, с купони за социализиране, както се казва – за всеки по нещо. На големи екрани се излъчват тържествата в други столици по света, а в небето над вас непрестанно излита шумна и красива заря, която озярява и Дунав. Въобще, пригответе се: Нова година тук е шумна, динамична и неповторима. А след това, спокойно можете да отскочите и до Виена – все пак е само на час разстояние…

GERMANY-NEWYEAR-BERLIN

Берлин, Германия
Също като Братислава, Берлин отдавна си е извоювал славата на един от най-добрите парти градове в Европа. В навечерието на Нова година, което тук наричат „Силвестър“, стотици хиляди празнуващи се отправят към Бранденбургската врата, за да се включат в един от най-големите новогодишни купони на Стария континент (традиция, датираща още от падането на Берлинската стена през 1990 г.). Жива музика с най-различни сцени, непрестанни фойерверки и шампанско, което се лее до зори – това са само част от предимствата, които привличат туристи от цял свят. Т.н. „Парти миля“ е изпълнена до краен предел, като на сантиметри от теб от всички страни танцуват познати и непознати с щастлива усмивка на лицето, а еуфорията достига до кулминация в полунощ – тогава новогодишната заря сякаш дава тон, че е време да продължите купона в някой от безбройните денс клубове и дискотеки в Берлин.

New York_NewYear

Ню Йорк, САЩ
Посрещането на празника тук е толкова популярно, че сякаш вече се е превърнало и в клише. Факт е обаче, че ако имате възможност да сте част от това шоу, не бива да я проускате, защото после ще съжалявате. Главната локация е на на едно от култовите места в „Голямата ябълка“ – „Таймс Скуеър“, намиращ се на кръстовището на Броудей и Седмо Авеню. Историята разказва, че за първи път в нощта на 31 декември 1907 г. на покрива на небостъргача One Times Square светва символът на Новата година – кристалната топка (Times Square Ball), която се спуска от върха на пилона, за да отбележи настъпилата нова година. Оттогава всяка година, с изключение на 1942 и 1943 г. заради Втората световна война, тя обявява, че е време за празнуване. Мнозина смятат, че атракцията замества фойерверките, но истината е, че в същото време небето над Ню Йорк се озарява достатъчно от празнични заря, превръщайки цялата сцена в миг, който не можете да видите никъде другаде по света.

текст: Митко Попов
снимки: Huffington Post, Metro.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)