oъъъrig

Най-емблематичната авторка на street фотографията с изложба у нас

09 април 2019

От 23-и април до 2-ри юни в Софийската градска художествена галерия за първи път у нас ще бъде представена една от най-забележителните жени в историята на фотографията – Вивиан Майер. Изложбата, под името „В нейните ръце“, с над 100 цветни и черно-бели фотографии, е организирана от Фондация „МУСИЗ“. У нас пристига след успешно представяне в Лос Анжелис, Париж и Сао Пауло.

Коя е Вивиан Майер? През 2007-а година името й се превръща в сензация. През 2015 г. документалния филм „Да откриеш Вивиан Майер“, посветен на живота и работата й като фотограф, печели номинация за „Оскар“.

Вивиан Майер (1926 – 2009) е смятана за един от най-емблематичните автори на street фотографията. Името й се нарежда до тези на Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова забележителна, колкото и нейните снимки.

Това е историята на една невероятна жена, която посмъртно се превръща в емблематично лице на световната фотография. Как се случва това? – В края на 2007 г. един агент на недвижими имоти, на име Джон Малуф, купува няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те. Пред очите му се разкрили забележителни кадри: сюжети от живота на хората в Чикаго, Ню Йорк и Париж през 50-те години на миналия век. Истинско съкровище, което Малуф започнал да архивира.

През цялото време го измъчвал въпроса кой е авторът на тези снимки?!? Чак година след покупката си попада на следа – един плик от фотолаборатория с името на получателя му – Вивиан Майер.

Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак“, Чикаго, 1960 © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг

По-късно научава, че Вивиан е била позната като жена с критично мислене – смела и безпощадна в оценките си, безкомпромисен кинокритик и точно онова, което съвремието ни разбира под думата „феминистка“.

Интересът към личността на Вивиан Майер започва да расте не само заради невероятните й фотографии, които стават обществено достояние, но и заради нейната лична история.

Един ден холивудският актьор Тим Рот открива експозицията й в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в „The New York Times“, „Time“, „The Wall Street Journal“, „The Independent“, „The Guardian“, телевизиите също започват да се състезават с репортажи за „откритието Майер“. През 2015 г. излиза биографичен филм за нея – „Да откриеш Вивиан Майер“ („Finding Vivian Maier“) който е номиниран за Оскар.

Творчеството на Вивиан Майер е наистина мащабно – над 120 000 негатива и филми с градски сюжети и портрети в различни ракурси, включително и нейни автопортрети.

Фактът, че изложбата „В нейните ръце“ с куратор Ан Морен, ще можем да видим и в София, е изключителна възможност да се запознаем отблизо с творчеството на тази забележителна жена. Фондацията, благодарение на която ще се насладим на изложбата с нейни фотографии – „МУСИЗ“, е създател на платформа за представяне на световнопризнати фотографи в България – „Майстори на фотографията“.

Изложбата на Вивиан Майер е 11-а поред за „Майстори на фотографията“ и ще се осъществи благодарение на партньорството между „МУСИЗ“, Столична oбщина, посолството на САЩ, VIVACOM и Samsung, със съдействието на diChroma photography, и с благодарност към Колекция „Maloof“ и галерия „Howard Greenberg“, Ню Йорк.

Снимки: © Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия Хауърд Грийнбърг.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)