DSC_0057

Най-известните българи на фестивала в Жеравна

17 август 2016

Политици, спортисти и артисти грабват пушките и менците за традиционния фестивал на народната носия в Жеравна.

Жеравна отново ще стане столица на българската носия. Хиляди нашенци ще се стекат към китното възрожденско селце, пременени в одежди с шевици. Девето поредно лято в първия уикенд след Голяма Богородица Жеравна ще посрещне гости от близо и далеч. На 19, 20 и 21 август (петък, събота и неделя) почитатели на българското, пременени в пъстри народни носии, ще се съберат в местността Добромерица край китна Жеравна, за да станат част от жадуваното преживяване да се върнат век и половина назад във времето.

Сред официалните гости се очакват холивудската звезда Бен Крос, боксьорът Кубрат Пулев и актрисата Елен Колева.

Очакваме именно Кубрат да помага в съдийството на традиционните народни борби, които се провеждат в рамките на фестивала, а Бен Крос отново да говори на български и отново да изрвече емоционалното Да живее България!!!“

И защото казахме кои звезди се очакват на фестивала тази година, тук е мястото да припомним „Много Важните Личности“, които дойдоха на Фестивал Жеравна миналата година, облякоха национални носии и се присъединиха към неописуемата феерия от цветове, ритми и настроение. Те са известни, доказани  хора от сферата на изкуството, политиката или бизнеса, които са истински патриоти, които изповядват любов към фолклорните ни традиции и които подкрепят кой с каквото може уникалната идея на това събитие.

IMG_9266

Не можем да започнем с друг, при присъствието на писателя Антон Дончев – авторът на „Време разделно“, на най-българските разкази и един от живите класици на България. Той успя да разплаче с думите си не само нашата арт репортерка Калина Станева, в прочувственото интервю, което даде за In LIFE, а и мнозина от присъстващите на Голямата сцена по време на откриването на Фестивала. Той  бе обявен за Апостол на българщината.

„Нямаш представа какво си направил за мен, когато бях малък. Твоите книги ме направиха това, което съм сега като човек и хореограф, като личност и творец”, обърна се към Антон Дончев създателят на ансамбъл „Българе” и главен „виновник” за фестивала Христо Димитров.

IMG_9476

Ето, че стана дума и за още една известна личност – Христо Димитров. Създател, продуцент, хореограф и цялостен идеен генератор на Ансамбъл Българе, на Фондация Българе, на Фестивал Жеравна и на още редица патриотични инициативи и каузи.  Енергията и творчеството му са изключително „заразни“, а още по-важното е, че той успя да възстанови уважението към българския фолклор и народните ни традиции. И всеки ден „заразява“ все повече хора с това.

Политическият елит бе представен от земеделския министър Десислава Танева, Цветан Цветанов и Валери Симеонов.

11911812_407112192821269_248218260_n

Цветан Цветанов от години задължително присъства на Фестивал Жеравна и тази година не пропусна възможността да се облече в народна носия и да се срещне с хората.

Валери Симеонов също е един от ревностните последователи на идеята на Фестивала. Телевизия СКАТ бе и медиен партньор на събитието.

IMG_9463

Редица бизнесмени, които спонсорират Фондация Българе, също уважиха традициите и присъстваха лично и със семействата си в Жеравна. Николай Вълканов, собственик на Минстрой Холдинг бе избрал бяла носия и дълго разговаряше с другия значим спонсор  на събитието Симеон Пешов  - Главболгарстрой АД.

IMG_9430

Стефан Шарлопов, с цялото си семейство – прекрасната съпруга Бояна и четирите им деца, бяха неотменно и през трите дни на Фестивала.

IMG_9435

Сякаш възпроизвеждащи сцени от Вазовия роман „Под игото“ – точно като чорбаджи Марко, бащата Стефан, красивата Бояна и цялата челяд, усмихнати и одухотворени, те впечатлиха с хубавите си носии, изпипани до последния детайл, радваха се и се забавляваха на всичко, което се случваше. Очевидно в семейство Шарлопови възпитанието в родолюбие е приоритет.

IMG_9589

Особено впечатление направи с носията си Мартин Димитров. Той бе облечен със сако, декорирано с красива българска шевица – модел от новата линия на притежавания от него бранд.

Ние, от In Life, сме убедени, че щом дъждът не спря хорото на 15 000 влюбени в българския фолклор българи миналата година, щом едни от най-състоятелните наши бизнесмени за пореден път показаха на децата си къде е България – Родината ни ще пребъде през вековете.

Очакваме още повече гости тази година. Ще има много музика, забавления, ателиета на открито, дефилета и конкурси. Накратко казано – струва си да се потопиш в атмосферата на форума.

 „Жеравна 2016″ – пряко по In Life TV! Начало – 19 август, 18.30 часа!

Остават броени часове до най-очакваното и българско събитие в годината. И тъй като винаги сме били верни на традицията да ви докосваме до истински стойностните неща в живота, и този път ще ви направим преки свидетели на магията, наречена „Международен фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016“ !

Очаквайте на живо само и единствено по In Life TV най-интересните и вълнуващи моменти, посветени на българските традиции, носии и фолклор – начало, петък, 19 август – от 18.30 часа.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)