Margaret_Thatcher_P2-640x426

Най-известните студенти на Оксфорд на всички времена (част II)

25 септември 2016

Улиците на Средновековният Храм на Образованието – Оксфорд от 9 века са изпълнени с настроението на младото поколение – нещо, което всеки един студентски град притежава. Но тук е в повече и по-различно! Тук е събран „каймака“ на световния интелект и това е мястото където младите хора не просто се образоват, а изграждат среда и елит, създават връзки и контакти, които остават за цял живот. Така нар. Оксфордско лоби е понятие, съществуващо от векове и сравнявано дори с масонството. История, градена с векове, за да я има ето тази листа от личности, завършили в Оксфорд:25 Премиер-министри на Англия, сред които в съответните години Хенри Пелм /1743-1754 г./, Уилям Пит – граф Четъм/1766-1768 г./, Уилям Гладстон /1868-1894 г./, Харолд Уилсън/1964-1970 г./, Едуард Хийт /1970-1974 г./, знаменитата Маргарет Тачър/1979-1990 г./, Тони Блеър/1997-2007 г./,  сегашният Прeмиер Дейвид Камерън и много други; 35 Премиер-министри на други страни по света; Кралете на Великобритания Едуард VII и Едуард VIII; 110 от принцовете и принцесите на Английския двор; над 3200 графове, маркизи, херцози и други благородници; 270 от представителите в Английският парламент днес22 депутати от Европейският Парламент днес; 50 Нобелови Лауреата!

След първите 5 световноизвестни личности, завършили Oксфорд – Едмонд Халей, Джон Уесли, Луиз Карол, Оскар Уайлд и Едвин Хъбъл, ето и втората петица:  

f5a55e0f_thelordoftherings

5. Джон Роналд Руел Толкин
Брилянтният лингвист и  британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи е Доктор по Английски език от Университета в Оксфорд. Той се занимава основно с лингвистика и посвещава много от времето си на прочутите Оксфордски речници, но става световно известен с романа си „Хобитът“  и неговото продължение – трилогията „Властелинът на пръстените“. Любопитното е, че успешната история за хобитите той пише случайно – като приказки, с които да забавлява децата си. Джон Р. Р. Толкин е командор на Британската империя от 1972 г. заради приноса му към английската литература.

Margaret_Thatcher_P2-640x426

6. Маргарет Тачър
Желязната лейди и най-успешният британски Прeмиер-министър от новата история е възпитаничка на Оксфорд по …“Химия“! Тя завършва през 1947 година и в последствие започва политическа кариера в Консервативната партия. Баронеса Тачър от Кестевен е първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство — позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди — прозвище, останало до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера“.

andrew_lloyd_webber

7. Андрю Лойд Уебър
Той завършва „История“ в Оксфорд през 1965 година, но става световноизвестен с кариерата си в музикалния театър. След завършването си в Оксфорд се свързва в едно дългогодишно съвместно творчество с композитора Тим Райс. Автор е на мюзикълите „Исус Христос Суперзвезда“, „Котките“, „Фантомът на Операта“ и много други.

Advice to the US President on Competitiveness: Rupert Murdoch

8. Рупърт Мърдок
Американският медиен магнат и собственик на една от най-влиятелните медии в света News Corporation завършва „История на изкуството“ и „Право“ през 1950 г. в Оксфорд.

Mr.-Bean-Crazy-HTC-Wallpaper

9. Роуън Аткинсън
Британският  комедиен актьор, известен с ролята си на Мистър Бийн от едноименния комедиен сериал, следва „Електроинженерство“ в Оксфордския университет. Там той започва да играе в скечове на Драматичното дружество на Оксфордския университет, Оксфорд Ревю и Експерименталния театрален клуб и се запознава с писателя Ричард Къртис и композитора Хауърд Гудол, с които продължава да работи и по-късно. След дипломирането си Аткинсън участва в турне на Ангъс Дийтън. Представлението им е излъчено по телевизията и успехът е невероятен. Така започва кариерата си като комик.

5e_tvul22

10. Хю Гранд
Очарователният английски актьор Хю Гранд завършва „Английска филология“ в Оксфорд през 1982 г. По време на следването си започва да посещава кръжоците по драма и пренасочва в последствие реализацията си към театъра и киното. Той е един от любимите актьори на британците и печели световна слава с ролите си в „Нотинг Хил“, „Любов завинаги“ и други.

Това са само част от световно известните личности, завършили Университета в Оксфорд. Може да добавим също и имена като Тони Блеър, сегашният Премиер-министър на Англия Дейвид Камерън, Бил Клинтън, който прави специализация тук, Индира Ганди, Беназир Бхуто, Нелсън Мандела, Кейт Бекинстейл и дори г-жа Клуни – Амал. 

текст: Валерия Симеонова
снимки: wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)