Великденски традиции

Най-интересните Великденски традиции по света

28 април 2019

Свикнали сме да смятаме, че за Великден навсякъде по света има един и същи обичай – варене и боядисване на яйца. Предлагаме ви списък с някои от най-необичайните традиции в празнуването на Великден по света. За някои може би сте чували…

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741814c846598c117a5a455fe966f43dd91

По Великден в Чехия и Словакия мъжете заливат жените със студена вода

В Чехия и Словакия има обичай, в който младите мъже „бият“ девойките с предварително украсени с ленти върбови клонки за здраве. След което жените се поливат със студена вода за плодовитост. Този обичай по традиция се провежда в понеделник, на втория ден от Възкресение.

На о.Корху, Гърция, по Великден хвърлят керамика от балконите за късмет през цялата година

На остров Корфу, Гърция по Великден хвърлят керамика от балконите за късмет през цялата година

В Корфу, Гърция, хората хвърлят керамични изделия от балконите си на първия ден от Великден. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цяла година.

Easterbunny_1_387572158

Зайчето носи Великденските яйца според поверията в редица страни по света

Вероятно сте виждали шоколадови яйца и зайци, но дали сте виждали шоколадово зайче в торба? Обикновено това са малки на вид подаръци, които имат големи уши и винаги носят торбичка на гърба си. Това е обичай от Австралия и обикновено завършва с поставянето на зайците в земята.

Kakvi-sa-traditsiite-za-Velik-den-po-sveta-1-800x554

В Швейцария украсяват с яйца фонтани, дървета и клони за Великден

Докато в Нова Зеландия е традиция да се крият великденските яйца, някои хора в Швейцария гордо ги показват. В Нион, близо до Женева, фонтаните  и дърветата се украсяват с цветя, панделки и яйца.

Запалването на чучело на Юда за Великден се счита от специалистите за древен обичай. Но днес той се практикува само в няколко държави от целия свят – Мексико, Португалия и някои части на Испания.
В Полша пък спазват старовремската традиция, според която в последната седмица преди празника мъжете въобще не се занимават с нищо. Това помагало да им пораснат по-дебели мустаци.

великден-4_cr

Във Финландия често палят огньове по Великден

Във Финландия времето около Великден служи на хората да им напомни за нощта на Хелоуин. Тогава мнозина излизат през нощта, облечени като вещици, и се скитат по улиците с метли в ръцете в търсене на бисквитки. Смята се, че традицията е възникнала във връзка с поверието, че тогава вещиците се събирали и отлитали на метлите си.  Затова в страната по време на Великденската нощ се палят огньове, които да прогонят злите сили.

Калейдоскопът на традициите е пъстър и интересен. Вие може да избирате. Със сигурност, обаче спазете нашите си, българските традиции, а за забавление може да подражавате и на някои от изброените народи. Децата ще са възхитени!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)