book

Най-лесният начин да запомним информация

08 януари 2016

Психолози от Великобритания и Германия определиха оптималния начин за дълготрайно запаметяване на информацията, който не изисква големи усилия. Резултатите от изследванията си специалистите са публикували в сп. Hippocampus, съобщи БТА.

Според учените, за дълготрайното запомняне на получена наскоро информация е достатъчно да се прави прекъсване с продължителност от около 10 минути. През този промеждутък от време човек не бива да се отвлича с други източници на информация, например да гледа телевизия или да общува в социалните мрежи. В този случай запаметяването се усилва, а ефектът е налице дори при лица с прояви на амнезия.

Според психолозите, това може да означава, че дори хора, които имат проблеми с паметта, не са загубили напълно способността си да възпроизвеждат получената информация.

Учените са извършили експеримент, по време на който на група хора е била дадена определена информация. След това те са били оставени в тиха, слабо осветена стая, без достъп до мобилни телефони. Накрая учените са накарали участниците в експеримента да възпроизведат получените в началото данни. Оказало се, че хората, които са си почивали, дори след седмица са си спомняли с 10 на сто повече неща, отколкото останалите.

снимка: happiestmommy.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)