Най-най красивият Коледен базар!

08 декември 2015

Традицията на Коледните базари се корени дълбоко във вековете, когато в най-съкровените и светли дни преди Рождество Христово, хората излизали навън, около елхата, палели светлини, струпвали се на площадите пред катедралите, за да почерпят с вино, сладки и да продават ръчно изработени украси за празника. И най-вече, за да зарадват децата, които тръпнели в очакване на Коледа. И така от векове. Всъщност и  днес нещата не са се променили особено. Настроението, романтиката, очакването на Витлеемската звезда, която ще огрее света, искрящите детски очи… Всичко това е същото.

DSC_0054

Особено ревностно традицията на Коледните базари се следва от немскоговорящите страни като Австрия, Германия, Швейцария, независимо, че тяхното очарование е навсякъде по света. Коледните базари на Нюрнберг, Кьолн, Люксембург и други също са много атрактивни. И все пак, все пак… Виена е градът, който се слави с най-най-красивите базари.

DSC_0001

Виена е най-добрият град за живеене. Вече 8 години в престижната световна класация, австрийската столица печели или първо или второ място. И това не е никак случайно. Всеки, който е имал възможността да се докосне до културното, историческо и музикално очарование на австрийската столица, знае защо е този приз. Към това следва да се прибави и отличните социално-битови, комуникационни и еко условия на живот. В последно време Виена стана и център на редица световни събития, които я ситуираха още повече на водещи позиции в световната листа на дестинациите.

DSC_0135

Но днес, причина да посетим отново австрийската столица е предстоящата Коледа. Всеки християнски град по света се старае да се „нагизди“ за красивия празник, но Виена го прави по най-забележителния начин. Изобилие от светлини, украси, нежна класическа музика, звучаща от всеки ъгъл, горещ пунш и глювайн (греяно вино), аромат на канела и… Коледа!

DSC_0120

Всяка година на красивия площад пред готическата сграда на Кметството се провежда най-бляскавия, романтичен и неповторим коледен базар. Паркът се преобразява, а дърветата се обличат в светлини… Вълшебство! Коледно вълшебство! Всяко от дърветата има собствена светлинна премяна – едното е с алени сърца, второто с китари, третото с мъфини… Не е изненада, че малки и големи трудно откъсват очите си от романтичните светлини. Малкият парк пред Кметството прилича на омагьосана гора, мистично осветена, със закътани в нея малки къщички. И приказните герои са тук. А коледното влакче те разхожда из „дебрите“ на настроението и вълшебните светлини. 

DSC_0006

Тази година Коледният маркет е по-специален, защото се навършват 30 години от първото му издание в този вид, макар традицията на базара да води началото си от векове.  Вече три десетилетия, площадът на Rathhaus (кметството) е свидетел на декемврийската треска в най-красивото и романтично време на годината – дните преди Рождество Христово.

DSC_0084

Има още един специален детайл в тазгодишното издание и това са светлините на Коледното дърво. За първи път те са в синьо, бяло и червено, пресъздавайки френското знаме и изразявайки съпричастност към трагичните събития от ноември в Париж. Малките дървени къщички, подредени в стройна редица преливат от ръчно изработени коледни играчки, захарни бонбони и пръчки, джинджър сладкиши, вкусни вурстчета и димящ пунш. Навсякъде звучат романтичните коледни песни, свирени от латерни и играчки, а очите на малките гости и посетители на това вълшебство светят.

DSC_0004

Тази година се очакват рекорден брой посетители на Christmas Market – над 4,5 милиона! Самите виенчани обожават да прекарват вечерите си под изкрящите светлини, а туристи от цял свят се стичат с удоволствие, за да усетят предколедната треска и настроение. Горещият пунш с много канела и вкус на ябълки, определено сгрява и приповдига настроението.

DSC_0049

Не пропускайте да си купите и нова играчка за елхата – нали традицията повелява да освежим всяка година към нея да се добави поне една нова украса. Цяла година ателиетата, които се представят тук, ръчно изработват украшения за елхи. Но безспорно най-харесвани са топките. Те са отрупали витрините на дървените къщички и никак не е лесно да избереш – коя от коя по-красиви и уникални.

DSC_0007

Не усещаш как минава времето тук, залисан във вълшебния свят на Коледното настроение. Минали са часове, а сякаш са минути…

DSC_0112

Горещо ви препоръчваме колекцията на къщичката, в дъното на десния коридор. Сигурни сме, че трудно ще си изберете коя от всички играчки за елхата да си купите и освен това искрено ще се забавлявате с познати персонажи от приказки и изобщо със спомените от детските дни. Ловци на кошмари, дървени играчки, светещи китари, шапки (задължителни във ветровита Виена), канелени сладкиши… Всичко това е представено пред вас и е наистина неустоимо. Толкова, че  не знаеш кое точно да избереш  и занесеш у дома.

DSC_0064

Особено очарование имат ръчно рисуваните лампи и свещници. Те са в няколко вариации и тематики, но всички са незабравими. Белите ръчно рисувани лампи и свещи се появяват за първи път и определено са хит сред покупките…Знаем, че не ви се тръгва от тук… и на нас… Но и най-хубавите неща имат край! Важното е да запазим в сърцето си щастливите мигове, преливащите светлини и аромата на Коледа. За да ни топли в студените зимни дни.

Най-най красивият Виенски Коледен базар…

текст: Валерия Симеонова
снимки Симеон Симеонов
оператори: Кунчо Поляшки и Симеон Симеонов

постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)