дървета

Най-необикновените дървета, които някога сте виждали

12 декември 2014

Природата винаги намира свой начин да ни изуми и да ни напомни, че повечето неща са отвъд силите и разбирането ни. На планетата има множество магични и великолепни дървета, всяко от които със своя собствена история и чар. Има обаче и такива, които не могат да се впишат в нито една категория, защото изглеждат така, все едно идват от роман на Луис Карол. Потопете се в приказната атмосфера, която те излъчват и ще се убедите сами:

 1

Баобаб – Впечатляващи по форма и размери, баобабите (Adansonia) могат да достигнат височина до 30 метра и ширина 11 м. Те разполагат с огромни дънери, в които складират вода – едно растение може да побере цели 120 000 литра вода, за да издържат на суровата суша. Баобабът вирее на остров Мадагаскар, на който е национален символ, в Африка и в Австралия. Заради огромният, нерядко кух дънер, дърветата често се използват за живеене и за други практични цели, например за тоалетна в Замбия или като…затвор в Австралия.

 unnafffmed

„Драконова кръв“ - Размерите на дървото варират от средно големи до много големи, в рамките на около 10-20 метра. Среща се в амазонската част на Перу, в Еквадор и в Колумбия. Включено е в червения списък на IUCN от 1996г. Това семейство е голямо- то е с над 750 вида дървета и храсти, които виреят в тропичните и субтропичните региони на двете полукълба. Млечките принципно са известни с богатството си на алкалоиди. Неколцина видове от това семейство са познати като растения с пургативни и тонизиращи свойства. Въпреки височината, диаметърът на стъблото е по-малък от 30см. и е обвито от мека и шарена кора. Притежава големи, сърцевидни, светло-зелени листа и уникални зеленикаво – бели цветчета. Течността на Драконовата кръв има дълга история из дебрите на дъждовните тропически лесове в Южна Америка. Най – ранните сведения за употребата на дървото датират от 1600г., когато испанският натуралист и изследовател П.Бернабе Кобо (P. Bernabé Cobo)открива, че лечебната сила на сока е била широко позната на туземците из Мексико, Перу и Еквадор.От векове този сок е бил нанасян върху раните, за да ускори заздрвяването и да предпазва от инфекции. Ползвал се е от Перуанците също и при фрактури, хемороиди, ожилвания, чревни и стомашни язви, промивки при вагинални възпаления.

 unnafffed

Треперещият Гигант -  расте в Юта, представлява огромна колония от трепетлики, които се разпрострита на сто акра. Всички дървета произлизат от една и съща коренна система. Треперещият Гигант се състои от 47 000 дървета, а колективната й тежест е над шест тона и половина, като по този начин това е най-тежкият жив организъм на планетата. Гигантът е на осемдесет хиляди години.

 uneenamed

Банян: Sri Maha Bodhi Tree – Индийската смокиня (банян) е наречена така заради името на хиндуистките търговци, провеждащи срещите си под дървото. Всъщност това е и дървото, в което според едноименния роман Робинзон Крузо построява къщата си. Дори обаче никога да не сте чували за банян, винаги ще познаете неговата форма – от клоните му се спускат множество коренчета, създаващи своеобразен воал около него.

unnasssmed

Редактор: Стефани Калчева
снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)