Най-ниският стандарт на живот в ЕС е в България

Най-ниският стандарт на живот в ЕС е в България

12 декември 2014

Индексът за индивидуалното потребление, публикуван от Евростат отчита, че гражданите на Люксембург и Германия са имали най-висок стандарт на живот в ЕС през 2013 г., а България и Румъния са страните с най-нисък стандарт. За наше съжаление това отново сочат данните на  европейската статистическа служба.

Най-високото ниво на потребление на глава от населението в 28-те страни членки на ЕС е регистрирано в Люксембург – над 35% повече от средното в ЕС. Това не е особена изненада, тъй като Херцогството винаги е заемало челни места за стандарт на живот. В Германия и Австрия потреблението е с около 20% над средното, а в Дания, Финландия, Швеция, Великобритания, Холандия, Белгия и Франция то е с между 10% и 15% над средното равнище. В Италия потреблението отговаря на средното в ЕС.

Ирландия, Кипър и Испания бележат спад  с 10% под средното за съюза.

Компания по средата им правят  Португалия, Гърция и Малта, където  потреблението е между 10% и 20% под средното равнище, в Литва, Словения, Полша, Чехия и Словакия – между 20% и 30% под средното.
В края на статистиката са  Естония, Латвия, Унгария и Хърватия с регистрирано потребление  между 30% и 40% под средното равнище. В Румъния то е с 40% под средното и това е напредък за съседката ни. Но края на таблицата е истинско, макар и очаквано разочарование – в България – с около 50% под средното.

снимка: Без лого

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)