wisdom-sitting-egg-2016-2017_1024

Най-старата птица в света е на 67 г. и ще става мама

09 януари 2018

Един Лейзенски албатрос предефинира природните закони на своя вид. Уиздъм („мъдрост“ от  английски език – бел. ред.), най-старата известна дива птица в света, се е завърнала у дома и за пореден път е снесла яйце – на невероятната възраст от 67 години, пише framar.bg. Тук трябва да споменем, че този вид морски птици живеят наистина дълго – средно по около 50 години. Така че всяка следваща година, добавена към резултата на Уиздъм, сама по себе си е научно чудо, да не говорим снасянето на яйце.

Кейт Тониоло, служител в природния резерват, който Уиздъм смята за свой дом, твърди, че случаят е абсолютно безпрецедентен. Всички се чудят дали близо до Уиздъм не гнезди някой друг още по-стар албатрос. Уиздъм получава за първи път идентификационен номер през 1956 г. от орнитолога Чандлър Робинс, който смята, че тогава птицата е приблизително на около 6 години. Но възрастта на птиците е трудна за преценяване, освен ако не са много малки и все още имат бебешки пух. С други думи, албатросът може и да е на повече от 67 години.

Akeakamai-sitting-egg-wisdom

Най-старата птица в света, която ще стане мама

Уиздъм не е срещана повторно до 2002 г., когато Робинсън я открива отново и й слага нов маркер. Оттогава насетне тя е чест гост на острова. Всяка година се завръща заедно с милиони други албатроси, за да гнезди в морския резерват Папаханаунокуакеа на атола Мидуей (Тихия океан, най-близкото населено място е о. Хонолулу от Хавайския архипелаг). Можете да я откриете лесно – винаги се връща на старото си местенце за гнездене и от 2006 г. насам всяка година успешно снася и отглежда пиленце. През 2017-а американските учени отново са забелязали Уиздъм и брачния й партньор Акеакамай да се редуват да люпят яйцето, докато другият търси храна. Люпенето отнема около 60-64 дни, което означава, че пиленцето трябва да се появи около средата на февруари. Отглеждането му отнема около 5 месеца.

Албатросите не преминават през менопауза, поради което е напълно нормално Уиздъм да продължава да дава поколение всяка година, въпреки забележителната си възраст. За 67 години (поне) албатросът е изминал между 3,2 и 4,8 милиона км и е излюпил поне 39 пиленца.

Освен това Лейзенските албатроси са моногамни – те влизат в „брачни“ съюзи буквално, докато смъртта ги раздели. Ако партньорът умре, те скърбят за него 1-2 години, преди да си потърсят нов. Уиздъм е изгубила поне един „мъж“ досега.

Уиздъм е най-възрастната жива птица, но не и най-дълго живялата. Призът отива при Куки – папагал от вида какаду, който умира в Чикагската зоологическа градина на завидната възраст от 83 години.

Видът доскоро бе застрашен, но природозащитниците наблюдават положителна тенденция – през последните години популацията е започнала да се възстановява. Въпреки това Лейзенските албатроси все още са в червения списък на изчезващите от планетата животни вследствие от антропогенна дейност – те често поглъщат пластмаси, отравят се с олово, сблъскват се със самолети или хората превземат териториите, където са свикнали да гнездят. Така че всяко пиленце е от значение.

снимки: flipboard.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)