Ethiopia-coffee-hands

Най-старото кафе на света

27 октомври 2018

Най-старото кафе на света идва от… Етиопия, където дори си имат традиционна кафейна церемония.

main-qimg-bcc9c05a1c3c617eed4d6eb9b06af6c0

Церемониите с кафе са в центъра на социалния живот и важна част от гостоприемството в Етиопия – родината на кафето.

Когато правим кафейна церемония, ние каним случайно минаващи покрай дома ни хора. Казваме им „Кафето е готово. Елате да пиете с нас“. Когато приготвяме кафето, къщата ухае приятно. Това кара гостите да се чувстват добре. Те не усещат сънливост или самота, те са щастливи“, разказва възрастна жена от етиопско село.

Кафейната церемония е сърцето на Етиопското общество.

Слагам съда с кафето на накладен огън под камък. После изпичам кафето и го нося на гостите да се насладят на уханието“, допълва тя.

Да направиш хубава чаша кафе е повод за гордост в Етиопската култура. Жените в Етиопия започват да се учат да приготвят кафе на седем годишна възраст. Традиционно кафето се споделя три пъти на ден.

Buna Dabo Nau“ е традиционна фраза, която означава „Кафето е нашия хляб“. То се сервира преди всички други напитки и храни на масата. В Етиопия за целта използват бамбукови чашки. Церемониите са дълбоко социално осмислени и някои от тях продължават до 2 часа. Кафето се сервира с препечен хляб и по време на церемонията се обсъждат много теми, като наприемер предстояща работа и кой от съседите ще бъде поканен да помага в нея.

Но разбира се си клюкарим и обсъждаме хора“, усмихват се няколко млади жени. „Ако някое момиче се е държало дръзко или е било забелязано да общува твърде много с момчета, ако момчетата не са се държали уважително и такива неща.“

Всяко семейство в селото си има ред за организиране на кафейна церемония.

„Кафето ни стимулира, чрез него показваме уважение и респект“, разказват още етиопците.

Източник: ВВС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)