venezuela_Rollers

Най-странните коледни обичаи по света

26 декември 2015

Винаги сме обичали Коледа. Заради традициите, веселите празненства, красивата пищна елха, накичена с пъстри играчки и разбира се, дългоочакваните подаръци за всяко послушно… пораснало или непораснало дете. И все пак, ако мислите, че това е всичко, сте много далеч от истината. Защото родните традиции, свързани с любимия празник, са нищо в сравнение с най-странните коледни обичаи по света.

Италия – на Апенините, елхата или борчето са твърде скромни за толкова неповторима дата. Затова домакините често допълват фона с импровизирана пирамида от дървени трупчета, цялата отрупана с типичните за сезона плодове. А след края на Коледа, цялото семейство е задължено да изяде и последния портокал или банан, за да е здраво и засмяно през годината.

consoda_portugal

Португалия – може да звучи леко зловещо, но в коледната сутрин местните отреждат на трапезата специално кътче, наречено Consoda, предвидено за… почерпка на мъртвите души. Е, предполага се, че след като го сторят, къщата ще е защитена и обсипана с късмет чак до следващата година по същото време.

Krampuslauf_Austrian_Germany

Австрия – не само там, но и в Швейцария, и в баварската провинция в Германия използват декември и специално дните преди празника, за да плашат непослушните деца. Обичаят носи името „Крампуслаф“ и е причина по улиците често да срещате не само дядо Коледа и компания, но и най-различни демонични същества.

christkind_germany

Германия  – там празненствата започват още вечерта преди 5 декември, когато децата трябва да оставят ботуш или обувка пред вратата на спалнята си. Ако са били послушни, на сутринта, елхата ще бъде отрупана с лакомства. Ако ли не – ще открият само празен клон. В някои общности пък, по време на честването, русокосо момиче, което е наричано „детето на Христос“ и носи на главата си корона от свещи, посещава близките къщи с кошница с вкусотии и подаръци.

witches_norvegian

Норвегия – едно от най-любопитните вярвания, свързани с Коледа, е това в Скандинавия и по-конкретно в Норвегия. Там вярват, че вечерта преди празника трябва да скрият от видимите места в дома всички метли и парцали за под, защото в тези часове различни вещици и демонични летящи създания излизат изпод земята и политат около къщите на празнуващите.

venezuela_Rollers

Венецуела – разни хора, разни идеали! Ако в Европа пътят към празника е постлан със сняг и превозните средства са шейните (или елените на дядо Коледа), то в Каракас, в навечерието на празника хората стигат до църквата с… ролери. Автомобилите и градският транспорт са забранени в тези часове.

Колумбия – типично за местните е да отбележат Коледа с огнени топки в небето, по-мащабен вариант на родните фойерверки, но напомнящи на външен вид повече на китайски фенери. За съжаление на децата обаче, наскоро тази традиция бе забранена, тъй като твърде често се стигаше до запалени къщи.

Гренландия – у нас отбелязваме коледа с празнична трапеза, включваща свинско или пуйка, месена питка, всякакви плодове и зеленчуци. В ледовитата Гренландия обаче залагат на едно доста по-шокиращо ястие. Това е т.н. „кивиак“, за чието приготвяне е нужна кожа от тюлен или морж, в която се зашиват различни птици. След няколко месеца, специалитетът е готов, като вкусът му напомня на старо, вмирисано и плесенясало сирене.

снимки:  Galleryhip.com, telegraph.co.uk
Автор: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)