256x144

Най-търсеното в Google.bg: футбол, джендър и Истанбулска конвенция най-търсените фрази

13 декември 2018

През декември по традиция  най-голямата световна търсачка публикува класации на най-търсеното през последните 12 месеца – както по света, така и във всяка отделна държава. 2018-та е година на Световното първенство по футбол и както в България, така и по света това е една от най-търсените фрази. Подгласничките обаче са далеч по-интересни.

„Shkolo“ и „турска лира“ са следващите по популярност термини, които българите са пишели в търсачката. Първото сигурно безкрайно е зарадвало създателите на Shkolo.bg, българска система за дигитализация на училищната администрация – дневници, учебни материали, отсъствия, упражнения, състезания. Турската лира пък имаше рекорден спад през септември, макар че вече се възстанови донякъде.

Не е изненада „Истанбулската конвенция“ на четвърто място. Декларация срещу домашното насилие и насилието над жените се превърна в тема №1 тази година, след като „патриоти“, „социалисти“ подеха кампания, с която да убедят хората как Конвенцията ще легализира гей-браковете, ще позволи да правят децата им хомосексуални. В крайна сметка Конституционният съд я обяви за противоречаща на основния закон и дебатите затихнаха.

Но пък на 7-мо място можете да видите терминът „джендър„, който бързо придоби съвсем друг смисъл от основния си – на някакъв лош, противен, извратен човек. Видно не всеки българин е разбирал драмата с „джендърите“ и е потърсил в Google какво точно означава това.

Сред други важни неизвестни за българина са касовите бонове, авто изпитите, приетите тази година регулации за защита на данните от ЕС – GDPR, и изключително популярния компютърен екшън Fortnite.

В световните трендове (след футбола) доминират известните личности – за жалост предимно тези, които ни напуснаха през 2018 г. Това са музиканти като диджеят Avicii и рапърите Мак Милър и XXXTentacion, легендата на комиксите Стен Лий (подкрепен от филма по Марвел „Черната пантера“), американският ресторантьор Антъни Бурдейн, ученият Стивън Хокинг и модната дизайнерка Кейт Спейд. Единствената жива в класацията е херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, която от години е под прожекторите, но като средноизвестна американска актриса. Холивуд обаче я загуби през ноември миналата година, когато сключи брак с принц Хари.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)