0x600

Най-успешните жени на нашето време

08 март 2015

It’s a man’s world – пее Джеймс Браун. Дали е така днес – в този еманципиран свят и при така популярните думи, че зад всеки мъж стои по една успяла жена?
Определено въпросът е спорен, особено и според следващия материал:

От властни лидери до медийни магнати, в бизнеса има жени, които са се справили с трудностите по пътя към върха и днес са сред най-успелите и вдъхновяващи дами. Ето последната класация на най-успешните жени на нашето време според авторитетното издание Forbes:
1. Ангела Меркел

angela-merkel
Каква отговорност лежи на раменете ѝ – да управлява една от най-силните и богати икономики в света. Нейното влияние засяга милиони европейци и се простира в цял свят. Решенията ѝ променят историята на Германия. Няма начин да не попадне в класацията на най-влиятелните жени.
2. Джанет Йелън е американска икономистка и банкерка, избрана за председател на Федералния резерв на Съединените американски щати в началото на 2014 г.

Janet_yellen
Омъжена е за Джордж Акерлоф, който е носител на Нобелова награда за икономика за 2001 г. и заедно работят върху проблеми на трудовия пазар. Преди да поеме поста от Бен Бернанке, тя е негов заместник във Федералния резерв, а преди това оглавява клона на банката в Сан Франциско. Доктор е по икономика, преподавала е в Харвардския университет, Калифорнийския университет в Бъркли и Лондонското училище по икономика.
3. Мелинда Гейтс

melinda-gates
Въпреки че съпругът ѝ Бил Гейтс е отговорен за финансото благосъстояние на семейството, Мелинда е тази, която го е убедила да създадат благотворителна организация. Семейство Гейтс вече са дарили над 27 милиарда долара за благородни каузи. А самият Бил Гейтс е заявил, че цялото му състояние от 40 милиарда след смъртта му ще бъде дарено.
Родена в Калкута, Индия, Индра Нуйи е една от жените с най-много власт – тя е заемала ръководни постове в някои от най-големите компании в света.

4. Дилма Вана Русев е българската следа сред най-влиятелните в света жени.

dilma

Тя е икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на Бразилия. През ноември миналата година бе преизбрана за втори път за президент на Бразилия.
5. Кристин Лагард е френски политик от Съюза за народно движение.

Christine_Lagarde_WEF

Тя е министър на външната търговия в кабинета на Доминик дьо Вилпен (2005-2007) и министър на земеделието и риболова (2007) и на икономиката, финансите и промишлеността (от 2007) в правителствата на Франсоа Фийон. През юни 2011 е избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, с петгодишен мандат, започващ от 5 юли 2011.Тя е и първата жена директор на МВФ
6. Хилари Клинтън

Хилари-Клинтън

 

Хилъри Клинтън е американски политик, 67-ия държавен секретар на САЩ в първата администрация на президента Барак Обама, бивш сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и съпруга на 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън. Първа дама на САЩ в периода 1993 – 2001 година.
7. Мери Бара – новият главен изпълнителен директор на концерна General Motors.

29065-632x358

Тя замени на поста Даниел Акерсън. Бара постъпва в GM през 80-те години на миналия век. Започва работа в Pontiac още докато е студент в университета Кетъринг. Последователно заема няколко инженерни и ръководни длъжности в различни компании в състава на концерна.
8. Мишел ЛаВон Обама – адвокат и съпруга на Барак Обама, настоящият президент на САЩ.

250px-Michelle_Obama_official_portrait_headshot

Тя е родена и израства в южната част на Чикаго, завършва университета Принстън и Юридическия факултет на Харвардския университет. След завършване на образованието си тя се връща в Чикаго и започва работа в адвокатската кантора „Сидли Остин“; по-късно работи в екипа на кмета на Чикаго Ричард Дейли, а освен това и за медицинския център на Чикагския университет.ъМишел е първата афро-американка, станала Първа дама на САЩ.
9. Шерил Сандбърг

00033734

Когато започва работа за Facebook през 2008 г., социалната мрежа вече е изключително популярна. Но не и достатъчно, за да бъдат доходите ѝ релевантни на оценката. И тук се включва Сандбърг, която не само помага за достигане на очакваните доходи, но и значително ги надхвърля.

След присъединяването на Шерил към компанията, потребителската база данни нараства над 10 пъти до около 11% от световното население. А печалбите са огромни – такива, че слуховете за тях стават причина компанията да бъде оценена на 100 милиарда долара. Задачата на Сандбърг е била да „осребри“ Facebook и е успяла.
10. Вирджиния Ромети

jinna rometti

Джини Ромети е президент и изп. директор на IBM от 1 януари 2012 г., а кариерата й там започва през 1981-ва в Детройт, като оттогава насам е заемала различни постове в компанията, последно като старши вицепрезидент в IBM Global Business Services

 

Текст: Пепа Попова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)