Панагюрското съкровище

Най-ценните съкровища на България вече са събрани в Пловдив

14 май 2019

Някои от най-ценните златни съкровища на България вече могат да се разгледат в Пловдив в изложбата „Преоткритият свят на Стара Европа“ в Археологическият музей. Изложени са 5 златни съкровища от страната – от Вълчитрън, Панагюрище, Хотница, Рупите и Дъбене и още 250 експоната от VII век до I хил. преди Христа, на които посетителите могат да се насладят до 27 октомври.

За първи път в града се показва Вълчитрънското съкровище, което се отнася към втората половина на 14 и началото на 13 век преди Христа. Златото е открито случайно през зимата на 1924 година край плевенското село Вълчитрън. Благодарение на бързата намеса на властите и на българина Коста Златарев, то е спасено от разграбване. До наши дни са запазени 13 предмета с общо тегло 12,5 килограма.

Археологически музей в Пловдив

Показано е и Панагюрското съкровище, което е открито на 8 декември 1949 година от тримата братя Дейкови докато копаели глина край Панагюрище. Съкровището е вписано в регистрите на пловдивския археологически музей на 28 декември 1949 година. В изложбата са показани още съкровището от Хотница (Велико Търновско), от Рупите (Петричко) и от Дъбене (Карловско).

„Освен европейска столица на културата, от днес Пловдив е и златна столица на България“, каза кметът Иван Тотев при представяне на експонатите, като добави, че толкова много злато никога не е имало в „нашия музей“. Изложбата е подготвяна в продължение на три години.

Изложбата е била транспортирана при засилени мерки за сигурност, в Археологическия музей също ще бъде строго охранявана. Експонатите имат и държавна гаранция, в съответствие със застрахователната им стойност.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)