еврейски монети

Намериха пет редки еврейски монети

23 май 2018

При пресяване на почвата в Храмовата планина археолози са попаднали на пет редки монети, датирани скоро след построяването на Втория храм през ІV в. пр. н.е. Според изследвотелите това са били първите еврейски монети, съобщава Ynetnews.

Сребърните монети са били пуснати от управляващите в Ерец Израел, който тогава е под управлението на Персийската империя. Три от монетите са в много добро състояние, другите дълго време са били в употреба и са ерозирали. На тях има надпис „Йехуд”, който обозначава автономната провинция Йехуд.

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

За тяхната ценност говори факта, че за 150 години от изследователите са намерени само пет подобни находки. А сега учените попадат на общо пет монети. Специалистите предполагат, че в хода на работата ще намерят още подобни от този период.

Монетите може да са били отсечени в района на Храмовата планина. По време на празника Шавуот поклонниците в началото на сезона на прибиране на реколтата донасяли на Синайската планина дарове. В библейски стих се казва, че те биха могли да бъдат превърнати в сребро или монети в дните на Втория храм. Друга причина да се намират монети на Храмовата планина е, че по това време, мястото е търговски и административен център.

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

Снимка: Zachi Dvira

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Zachi Dvira

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)