IMGP6395-880x582

Нанси и най-прелестния площад в света

04 март 2020

Нанси е един от най-красивите  градове в Европа. Той не може да се мери със славата на Париж, Лион или Ница, но за сметка на това спокойно може да им съперничи с невероятния си площад. Той е забележително красив, помпозен и истински градски монумент. С право  мнозина твърдят, че е най-красивият градски монумент не само във Франция, а  в света.

Нанси, Франиция, площад Станислав

Нанси, находящ се в Североизточна Франция, департамент Мьорт е Мозел е сравнително малък град за френските разбирания. Населението е около 105 000 души. Към тях, обаче може да прибавим населението на градската агломерация и на многото чужденци и чуждестранни студенти, които живеят и работят тук.

Нанси, Франиция, площад Станислав

Да се върнем на знаменателния площад. Макар Нанси да е известен и със своята архитектура в стил ар нуво, площад „Станислас“ е несравнимото му наследство. Наречен на името на два пъти детронирания крал на Полша, който със своя зет, Луи ХІV, поръчва неговото изграждане през 1751–60 г., той е въплъщението на рококо изтънчеността. Помпозни метални ковани порти с пищна позлата, орнаменти от ковано желязо в елегантен синхрон с архитектурата на Кметството, неговите колонади и обкръжаващите го сгради.

Нанси, Франиция, площад Станислав

Нанси разцъфтява като столица на херцогството Лорен от ХІІ до ХVІ в. Подложен е на програма за градско планиране и разкрасяване към края на този период. Площадът и околната му територия са били елегантният експонат за последните херцози Дьо Лорен и остават и днес символичното сърце на града и неговото богато минало.

Нанси, Франиция, площад Станислав

Също толкова елегантна, колкото площадът, върху който е разположена, резиденцията от ХVІІІ в., приютяваща грандхотел „Рейн“, е изключителна – обявена е за историческа забележителност.

Нанси, Франиция, площад Станислав

След задължителните снимки на площада, където се губиш в мащабите му,  непременно се впускайте в уличките. Там ви очаква ароматно кафе, мляко с какао и хрупкави кроасани.

IMGP6424

Кафенетата на Нанси имат необикновено очарование – те са по френски шикозни, но също и уютни, приятелски. Малките улици в центъра преливат от светлини и настроение. Не пропускайте да видите разкоша и очарованието на Нанси!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)