Bulgarian_National_Tax_Agency

НАП поиска официално информация за наличие на българи в „Панамските досиета“

12 април 2016

Националната агенция за приходите (НАП) е изпратила официално искане до Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) за достъп до „Панамските досиета“, съобщи „Дарик“, пише mediapool.bg.

Главният изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов иска агенцията да получи „цялата налична информация за българи и за български компании, за които има данни за офшорни сметки и за извършени операции“. Че ще го направи стана ясно веднага след оповестяването на документите.

Шефът на приходната агенция уверява, че получените данни ще бъдат използвани „единствено за упражняване на законоустановените правомощия на приходната администрация“.

Атанасов прави важно уточнение, че „наличието на банкови сметки или операции в офшорни юрисдикции не означава задължително извършването на данъчни нарушения и престъпления, но независимо от това косвените доказателства за подобна активност би следвало да бъдат внимателно проучени“.

До този момент са няколко българите, чиито имена излизат от „Панамските досиета“ – семейство Евгения и Николай Баневи, адвокатът Тодор Батков, банкерът Чавдар Кънчев и бившият шеф на БТА Стоян Чешмеджиев.

Междувременно данъчните власти на Перу обискираха филиал на панамската адвокатска компания „Мосак Фонсека“, след като сенатът на страната сформира специална комисия за разследване на евентуално незаконно изнасяне на капитали и укриване на данъци.
От перуанския клон на „Мосак Фонсека“ заявиха, че ще сътрудничат на властите, предаде АФП.

Фирмата е в центъра на скандала „Панамски досиета“ за системата за укриване на данъци чрез офшорни фирми.

Офисът на „Мосак Фонсека“ в Лима се намира срещу посолството на Панама. В огласените документи за Перу са цитирани двама дарители за президентската кампания на председателката на дясноцентристката партия „Народна сила“ Кейко Фухимори, която получи най-голям брой гласове на първия тур на президентските избори в Перу.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)